Häromdagen var jag och käkade frukost på ett ställe som enbart ägnar sig åt ägg. Vilken synnerligen genialisk idé! Gott var det dessutom, jag kalasade på en skål med pulled pork, avokado, friterade tortillastrips och ett perfekt pocherat ägg. Mums.
Ägg måste vara världens mest användbara råvara. Varianterna tar liksom aldrig slut. Vi kan steka, koka, pochera, scrambla, pickla eller äta dem råa. Använda dem i alltifrån omelett till suffléer, kakor, pajer och såser. Tillagningstider och metoder avgör konsistens och smak. Dessutom smakar äggen i sig olika från höna till höna.
Vi äter dubbelt så mycket ägg till påsk som under resten av året. En vana som vi lika gärna kunde sprida ut under alla årstider. Ägg är nämligen en billig proteinkälla och fulla av viktiga näringsämnen och vitaminer.
Men är det något jag skulle vilja slå ett slag för så är det att välja ägg med omsorg. Betala hellre några kronor extra för att få smakrika ägg från hönor som har haft värdiga levnadsförhållanden. Personligen tar jag mer än gärna omvägar för att hitta ägg från närliggande gårdar i stället för fabriksproducerade. Till min stora lycka har jag hittat leverantörer både i stan och på landet, men det är ju inte alla förunnat. Om inget annat _ välj åtminstone hellre ekologiska än "vanliga" ägg.
För det är faktiskt en enorm skillnad på både smak och färg. Vissa ägg smakar nästan inget alls, medan andra har en djup och fyllig smak med solgula gulor som kan förgylla vilken anonym omelett som helst.
I|dag tipsar jag om några av mina enkla favoritrecept med ägg. Rätter som passar lika bra till påsk som resten av året. Ägga på!
Mia Gahne/TT