Påskiga kransar som pryder hemmet

Påskris, kycklingar och prydnadsägg. Inför påsken är det trevligt att pynta sitt hem.Här visar Ann Broman hur man gör en fin påskkrans - och det är inte så komplicerat som man skulle kunna tro.

Påsken och julen är självklara högtider för personer som älskar pyssel. Allt fler börjar också pynta sina hem extra mycket runt halloween.

Påsken och julen är självklara högtider för personer som älskar pyssel. Allt fler börjar också pynta sina hem extra mycket runt halloween.

Foto:

Övrigt2017-04-08 15:28

Att Ann Broman har ett stort intresse för blommor och för att pynta märker man snabbt när man besöker hennes hem. På hennes uteplats syns flera påskpyntade kransar och annat som hör påsken till.

På en av kransarna sitter en gul liten prydnadskyckling, på en annan sitter ett litet fågelbo.

Det som behövs för att göra en liknande krans är inte svårt att få tag på, berättar Ann Broman.

‒Jag hittar material från min egen trädgård och från loppisar. En del tror kanske att man behöver nya och dyra saker, men det går att använda sådant som folk har skänkt bort, säger hon.

Ann Bromans intresse för att pyssla med material som går att hitta i naturen har funnits länge.

‒Jag är den där personen i släkten som man ringer om man behöver ett arrangemang med blommor eller en krans. Jag tycker det är kul med färg och form och jag gillar att skapa. Blommor har alltid varit ett intresse och jag gillar till exempel snittblommor, säger hon.

Påsken och julen är självklara högtider då Ann gärna pyntar sitt hem, och hon uppmuntrar gärna andra till att göra sitt eget pynt till påsken.

‒Var tid har sin tjusning. Det handlar mycket om att öppna upp ögonen och se vilka möjligheter som finns. Gillar man trädgård och blommor så kommer man nog gilla att göra sitt eget påskpynt.

Ann Broman tar upp en knippa björkris och när hon förbereder en ny krans får hon det att se enkelt ut. Hon berättar att hon får mycket inspiration av prydnader hon ser i olika tidningar och i bloggar.

Ann Broman sitter dessutom i styrelsen för föreningen Trim, Trädgårdar i Mälardalen.

I föreningen träffas trädgårdsintresserade medlemmar. De åker bland annat på studiebesök till olika trädgårdar och inför påsken kommer de att träffas och göra påskkransar tillsammans.

‒Målet med föreningen är att vi ska må bra. Vi besöker både trädgårdar längre bort och trädgårdar som finns i närheten, till exempel privata trädgårdar i Sörmland, Västmanland och Örebro-trakten. Det finns många guldkorn här i närheten, säger Ann Broman.

Hon har själv märkt av sambandet mellan att må bra och att syssla med trädgårdsarbete.

‒En del undrar om jag inte tycker det är tråkigt att rensa ogräs. Men när jag är i trädgården tänker jag inte, jag bara gör och sedan upptäcker jag att det har gått en timme. Det är verkligen kul, säger hon.

‒Det är ju många som blir utbrända i dagens samhälle och det finns läkare som skriver ut trädgårdsarbete på recept. Det är lätt att förstå, när man jobbar i trädgården använder man lukten, synen och hörseln och jobbar med händerna. Det mår man bra av, fortsätter Ann Broman.

Hon visar hur det går till när hon binder ihop kransen, gör ett fågelbo och sätter fast boet på kransen.

‒Sådana här kransar är fina att hänga upp på dörren eller väggen. Det är också roligt att ge bort en krans som present. Det är väldigt uppskattat, säger hon.

[fakta nr="1"]

Så gör du en egen påskkrans

1. Ta en knippa med björkris i varje hand. Håll dem så att de bildar ett kors långt upp på riset. Snurra ihop de två björkrisen där de möts med en stark tråd eller ståltråd.

2. Böj kransen och snurra fast dem på samma sätt längre ner på björkriset, så att riset bildar en cirkel. Cirkeln kan vara rund eller oval, beroende på vad man föredrar. Snygga till ändarna både uppe och nere på kransen. Även här är det tycke och smak som avgör, en del vill ha kransen välfriserad, andra vill ha den mer yvig.

3. Stoppa in några fjädrar i tråden som håller fast den nedre delen av björkriset. Det går också att limma fast fjädrarna för att få dem att fästa bättre.

4. Nu är det dags att tillverka fågelboet. Ann använder gammalt irisblad som hon tvinnar och knyter ihop till en ring. Hon knyter sedan fast ringen med ett snöre så att det ska sitta hop ordentligt. Sedan lägger hon in sisal i det lilla boet. Har man inte sisal kan man använda något annat naturmaterial, till exempel vanligt gräs. Sedan limmar Ann fast några små prydnadsägg och fjädrar i boet. Även här kan man låta tycke och smak avgöra hur man vill pryda fågelboet.

5. Gör en rosett med ett band. Det kan exempelvis vara ett band som man har köpt på loppis. Knyt rosetten vid toppen av kransen. Nu är kransen klar!

6. Nu är kransen klar! Med material som går att hitta i naturen och på loppis har man nu ett eget påskpynt till hemmet. En påskkrans kan man exempelvis hänga upp på sin dörr. Men de är också en uppskattad present, säger Ann.

Se bildspelet nedan för att se bilder från varje steg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!