Pastor: Det är inte värdigt

Ett tvärsäkert "nej" omprövas av Strängnäs pingstförsamling, som inte står ut med tanken på att någon skulle tvingas sova utomhus i vinter. Men ekonomisk hjälp önskas, om kyrkan ska upplåta sina lokaler ett fjärde år.

Fredrik Olsson är beredd att ännu en vinter öppna upp pingstkyrkan för romerna – om fler hjälper till ekonomiskt.

Fredrik Olsson är beredd att ännu en vinter öppna upp pingstkyrkan för romerna – om fler hjälper till ekonomiskt.

Foto:

Övrigt2017-10-17 06:09

I mitten av november kan romerna från rumänska Crovu, som till och från och i olika konstellationer har uppehållit sig i Strängnäs kommun sedan sommaren 2014, få flytta in i pingstkyrkans lokaler igen. Det blir i så fall fjärde vintern som församlingen öppnar upp sin kyrka under årets kallaste månader.

en möjlighet som diskuterades i slutet av förra året, när pingstkyrkan hade proklamerat att tre vintrar fick räcka.

‒Vi har givetvis ett intresse av att säkerställa att folk inte behöver bo på gatan i Strängnäs kommun. Men det är inte kommunens huvuduppdrag, därför är det vår prioritering i dagsläget att inte bidra monetärt. Det är möjligt att vi kan till viss del kan hjälpa på annat sätt, bland annat genom att se till att tillstånd faller på plats, säger kommunalrådet Jacob Högfeldt (M).

Informationen gavs under ett möte som kommunen höll i. Flera församlingar och föreningar hade bjudits in men det var endast pingstkyrkan, Strängnäs domkyrkoförsamling och Islamiskt kulturcentrum i Strängnäs som kom, berättar Jacob Högfedlt.

‒Vårt uppdrag i det här är att vara spindeln i nätet och en katalysator till att samla aktörer som kan tänkas bidra. Det vill jag ändå påstå att vi har försökt göra, mer än vad man ser i andra kommuner, säger han och tillägger att flera möten hölls i våras för att i god tid hantera frågan.

Pingstkyrkan håller just nu på att räkna på vad det kostar församlingen i bland annat ökad vatten- och elförbrukning att upplåta sina lokaler åt uppskattningsvis 30 romer, från mitten av november till mitten av mars. Pastorns förhoppning är att fler aktörer ska gå in med pengar, så att hela kostnaden inte faller på församlingen.

‒De andra kyrkorna, ideella organisationer och flera andra kan säkert vara intresserade av att hjälpa till. Jag önskar att också Strängnäs kommun kan stå bakom det här, även om vi inte får några pengar, säger Fredrik Olsson.

Känner ni er utnyttjade, att kommunen räknat med att ni skulle ställa upp till slut?

‒Inte än. Vi gör det som vi känner är rätt. Men jag tycker att fler borde vara med på tåget.

Jacob Högfeldt tycker att det är bra att kostnaden räknas fram.

‒Det är bra att synliggöra vilka pengar det är som behövs. Det finns säkert goda krafter som kan vara med och stötta, säger han.

Tredje året

2014, på sensommaren, kom de första romerna från Crovu i Rumänien till Strängnäs, i hopp om att få jobb och tjäna pengar.

Vintern 2014 erbjöd pingstkyrkan sovplatser inomhus, 2015 och 2016 har både pingstkyrkan och svenska kyrkan ställt upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!