Patient på Karsudden misstänkt för grov stenmisshandel

En man som sitter på Karsuddens sjukhus ska enligt polisen ha kastat en gatsten i ansiktet på en busschaufför under sin permission. Han är nu misstänkt för grov misshandel och våld mot tjänsteman.

En patient på Karsuddens sjukhus är misstänkt för en grov misshandel i Södertälje, som ska ha skett under en permission.

En patient på Karsuddens sjukhus är misstänkt för en grov misshandel i Södertälje, som ska ha skett under en permission.

Foto:

Övrigt2017-03-16 16:09

Det var lördagen den 4 mars som en man i 40-årsåldern greps i Södertälje. Han misstänktes då för synnerligen grov misshandel efter att han, enligt polisen, kastat en gatsten i ansiktet på en busschaufför. Mannen ska även ha visat upp patroner och sagt att han skulle döda busschauffören. Angreppet ska ha skett helt oprovocerat.

Expressen: [link value="http://www.expressen.se/nyheter/person-fick-gatsten-kastad-i-ansiktet/" text="Person fick gatsten kastad i ansiktet" target="_blank"]

På tisdagen den 7 mars häktades mannen efter förhandling i Södertörns tingsrätt. Brottsrubriceringen skrevs då om till grov misshandel, samt våld mot tjänsteman då han ska ha sparkat en polis på Södertälje sjukhus, senare på lördagen.

Mannen, som nekar till anklagelserna, är tidigare dömd för en rad brott, bland annat våldtäkt mot barn. Han är inskriven på Karsuddens sjukhus i Katrineholm för rättspsykiatrisk vård, men hade vid tillfället i Södertälje permission. Mannen hävdade under häktningsförhandlingarna att han agerat i självförsvar, och själv utsattes för våld.

Häktningen hävdes den 9 mars.

‒Anledningen till att han var häktad var risk för fortsatt brottslig verksamhet. Karsudden meddelade att de var beredda att återta honom och vi tyckte att det dög att han inte var ute, säger åklagare Nils Lundberg, som tror att åtal kommer att vara väckt om en månad.

Susanne Andersson är chefsöverläkare på Karsuddens sjukhus. Hon är mycket förtegen kring den brottsmisstänkte patienten när tidningen ringer.

‒Det är en rättsprocess som pågår och vi ska inte föregå den.

Generellt då, om en patient begår ett grovt brott på permissionen, ser du det som ett misslyckande?

‒Om det sker en grov misshandel under permission så är det klart att det är ett misslyckande. Då måste vi analysera hur vi har felbedömt situationen, säger Susanne Andersson.

Hon vill inte svara på hur länge mannen hade haft permission eller hur länge han har varit på Karsudden. Om en patient döms för brott avbryts dock all form av planering kring utslussning, menar chefsöverläkaren.

Alla som döms till rättspsykiatrisk vård får sin situation prövad i förvaltningsrätten två gånger per år. Den brottsmisstänkte mannens ärende behandlades senast i september förra året. Rättens bedömning då var att mannen lider av en "allvarlig psykisk störning" och behöver fortsatt vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!