Pendlare missnöjda över tågens tidtabeller

För glesa avgångar och avgångstider som inte passar lokaltrafiken och skoltider. Det är ett par av de problem som uppstår för pendlare i Mälardalen.

Sonja Hamberg från Malmköping tar ofta tåget från Flen till Stockholm.

Sonja Hamberg från Malmköping tar ofta tåget från Flen till Stockholm.

Foto:

Övrigt2017-09-27 07:16

Hampus Sentker från Malmköping är en av alla de människor som dagligen pendlar till ett jobb på en annan ort.

‒Jag jobbar i Stockholm så jag åker dit varje dag. Jag jobbar också helg ibland och då är det två timmar mellan avgångarna från Flen till Stockholm, säger han.

Ibland kan han få skjuts, men oftast är det buss från Malmköping och sedan tåg från Flen som gäller.

‒När bussen är framme på stationen i Flen behöver jag ibland vänta här länge, säger han och ser sig omkring. Ett förmiddagståg till Stockholm ska alldeles strax avgå.

Sonja Hamberg kommer även hon från Malmköping och tar ofta tåget till Stockholm.

‒Jag vill åka tåg, dels för miljöns skull, dels för att det är ett bekvämt sätt att resa på. Men varje gång jag ska ta tåget har jag ont i magen om jag har en tid att passa. Det är mycket problem med brutna kontaktledningar och dålig information på stationen. Avgångarna är för glesa och tågen är för korta, säger hon.

En som däremot är nöjd med tågen och dess tidtabell är Agnes Lundgren.

‒Jag pendlar från Flen för att komma till högskolan där jag pluggar och jag tycker det brukar gå ganska bra, säger hon innan hon hoppar på tåget mot Eskilstuna och Sala.

Om tio veckor, den 10 december, är det dags för den årliga justeringen av alla Sveriges tågtidtabeller. För de flesta avgångar innebär det förändringar på några minuter hit eller dit. Men när Camilla Lundborg i Vingåker insåg vad som kommer att hända med hennes eget eftermiddagståg från Stockholm blev hon förskräckt.

‒I dag går det ett tåg från Stockholm 15.29 som är framme i Vingåker strax före klockan 17. Den förbindelsen var ett av skälen till att jag vågade börja en högskoleutbildning i Stockholm. Föreläsningarna slutar klockan 15 så jag hinner precis till centralen.

Men från och med den 10 oktober lämnar tåget Stockholms central redan 15.04. Nästa avgång är först 16.44.

‒Då är jag inte hemma i Vingåker förrän efter klockan 18, tre timmar efter dagens sista föreläsning.

Och Camilla Lundborg är långt ifrån ensam om problemet.

‒Tåget är nästan alltid fullsatt. Väldigt många katrineholmare stiger på i Södertälje.

‒Det pratas väldigt mycket om att arbetspendlarna i Mälardalen är prioriterade och att det ska bli lättare att pendla. Men jag tycker tvärtom att det blir sämre och sämre.

Helena Ekroth är myndighetschef på Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. Att inte heller hon är nöjd med den nya tidtabellen står helt klart.

‒Trafikverkets prioriteringar är för oss en gåta, säger hon.

‒ Vi i Mälardalen lägger ner enorma resurser på att få Sörmlandspilen att fungera. Vi ansökte om att behålla avgången 15.29 eftersom vi vet hur viktig den är för arbetspendlarna, men Trafikverket gör andra prioriteringar och har gett annan trafik företräde.

Det är trångt på västra stambanan. I dag kommer Sörmlandspilen i kläm mellan all annan trafik som ska fram, säger Helena Ekroth.

‒Människor bygger sina liv på att pendlingen ska fungera så det är bra att frågan kommer upp på bordet. Men tyvärr tror jag vi måste inrikta oss på att den här tidtabellen kommer att bli det som gäller efter 10 december.

Trafikverket bestämmer

Trafikverket ansvarar för den samlade planeringen av trafik på järnvägsspåren, den så kallade tågplanen. Tågplanen innehåller såväl tidtabell för persontåg och godståg som tidplan för banarbeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!