Personal törs inte prata om situationen på korttidsboendet Heden

Trots att personal bekräftar Dora Landelius bild av situationen på Heden vågar ingen träda fram. Efter ett samtal från chefen är det locket på när Kuriren ringer.

I torsdagens Katrineholms-Kuriren berättade Dora Landelius om tristess och sysslolöshet på korttidsboendet.

I torsdagens Katrineholms-Kuriren berättade Dora Landelius om tristess och sysslolöshet på korttidsboendet.

Foto:

Övrigt2017-02-04 13:02

I går berättade Katrineholms-Kuriren om Dora Landelius som vittnar om sysslolöshet och ensamhet på korttidsboendet Heden. När Kuriren besökte henne i Malmköping var vi i kontakt med personal som berättar att tiden inte räcker till. De veckor man går kort om folk får personalen se till att de boende har det så bra som möjligt och då går hygien och mat först för att man ska hinna med. Välmående måste prioriteras före aktiviteter.

Efter att Kuriren under onsdagen varit i kontakt med Josefin Sandqvist, tillförordnad avdelningschef för området äldre och personer med funktionsnedsättning i Flens kommun, får personalen på Heden ett samtal från henne om att all kommunikation med pressen ska gå via chefen. Det strider mot meddelarfriheten, men plötsligt vågar personal inte längre träda fram i tidningen och berätta.

Själv säger Josefin Sandqvist att hon inte har förbjudit sin personal att prata med tidningen.

‒Nej, det har jag verkligen inte gjort. De får jättegärna prata med tidningen. Det finns ingenting som säger att man inte får det, däremot finns det heller inga krav på personalen att prata med journalister.

Hur bra kunskap har du kring meddelarfriheten?

‒Personalen har meddelarfrihet och man får inte efterforska källor, det skulle jag aldrig göra heller, säger Josefin Sandqvist.

Hon medger att hon ringde till boendet efter att hon blivit intervjuad av tidningen, och pratade med "en tjej" i personalen. Syftet var att de skulle bli "förvarnade" om att en tidningsartikel var på gång.

Tycker du generellt att det är bra att personal på kommunen får möjlighet att ge sin bild av verksamheterna?

‒Ja, det tycker jag absolut, säger Josefin Sandqvist.

När Kuriren under torsdagseftermiddagen söker kontakt med personal på korttidsboendet Heden börjar den anställda som svarar ställa frågor om varifrån vi ringer. När reportern uppger namn, efternamn och att vi ringer från Katrineholm återkommer frågan om varifrån samtalet kommer.

När Kurirens reporter frågar om det är så att personalen inte får prata med journalister vill inte kvinnan svara utan hänvisar till sin chef Josefin Sandqvist. Efter en kort diskussion i bakgrunden knäpps samtalet bort utan någon förklaring.

Marcus Pettersson, kommunikatör på Kommunal Öst säger att det låter som ett arbetsmiljöproblem.

‒Så ska det inte vara. Det är väldigt allvarligt. Medlemmar ska så klart få prata med pressen om de vill och behöver de stöttning hjälper vi till. Rent allmänt så har vi deltidsanställda som är rädd om sin anställning och är oroliga över att det kan slå tillbaka mot dem och de tankarna förstår jag.

Under torsdagen kontaktades Kuriren av en 85-årig man som även han har vistats på Heden i omgångar och han bekräftar Dora Landelius berättelse.

‒Det är uppfriskande att det skrivs om det. Att det skulle finnas aktiviteter, det är rena smörjan. Det fanns en lapp om vad man kan göra, men under de fem veckor jag var där genomfördes inte en enda aktivitet. Jag hade egen tv och dator med mig och ägnade mig åt det dagarna i ända, säger han.

I sitt yrkesliv var 85-åringen chef för 75 tjänstemän och ett par hundra anställda.

‒En av mina viktigaste punkter var att gå ut på golvet och pratat med gubbarna om de hade det bra eller om det var något som behövde ändras. Under mina fem veckor på Heden väntade jag på att Josefin Sandqvist skulle komma in och fråga hur jag trivdes och hade det, men det hände inte. Både jag och min fru har flera gånger försökt kontakta henne, men hon gör sig oanträffbar och ringer inte tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!