Henny Larsson är personalchef i Oxelösunds kommun. Hon berättar att de under arbetets gång med att få ner sjuktalen kommit fram till att det i många fall beror på hur livet utanför arbetstid ser ut.
– För första gången på flera år ser vi ändå ett trendbrott i 2018 års årsredovisning. Sjuktalen ökar inte längre och vi ser en liten minskning. Vi tror att det kan bero på den insats vi påbörjade i somras, med mer individuellt rehabstöd. Tidigare har det varit mer av gruppinsatser, säger hon.
I somras anställdes en person som arbetar med stöd för rehabilitering. Cirka 130 av de anställda som har hög sjukfrånvaro har träffat denne.
– Där har man gått igenom problematiken och gjort en rehab- eller hälsoplan. Nu har det inte gått jättelång tid, men jag tycker mig se ett samband mellan de som deltagit här och minskad sjukfrånvaro, säger Henny Larsson.
Men Larsson menar också att de upptäckt en annan sak när de arbetat med att få ner sjuktalen. I många av de fall där medarbetare haft mycket sjukdagar har det inte varit själva arbetsmiljön som varit huvudorsaken.
– Nu har vi börjat titta mer på individnivå och till stor del har vi sett att problemen finns utanför arbetstid. Att det handlar om medarbetarnas personliga livssituation. Det är ju egentligen inte vår sak, men vi har lagt oss i lite grand och uppmuntrar till en förändrad livsstil. Men om en anställd inte vill ta tag i sådant och inte är motiverad till förändring, då har vi inte gjort någon plan.
Kan du ge några exempel på varför de här medarbetarna mår dåligt?
– När det gäller den personliga livssituationen kan det exempelvis handla om den egna fysiska hälsan, en tuff hemsituation eller att man sover dåligt. Om man aldrig tränar så kan kraften och orken att stå emot bli sämre, säger Larsson.
– Det som slagit rehabstödjarna är att många av dem som har mycket frånvaro ändå vill vara på jobbet. De är motiverade och gillar sitt arbete och det är något att bygga vidare på.