Personer med funktionshinder lever längre

Förbättrade livsvillkor har gjort att överlevnaden har ökat kraftigt för äldre med någon form av funktionshinder. Eskilstuna kommun ingår i ett EU-projekt som undersöker hur verksamheter som sysslar med stöd för personer med funktionsnedsättningar kan förbereda sig på att brukarna blir äldre.

Övrigt2017-07-04 06:12

‒Medellivslängden för befolkningen har ökat med 7-8 år de senaste 35 åren och för en person med Downs syndrom har medellivslängden ökat med 35 år. De blir oftast över 55 år, säger Marie Skoghill, utvecklingsledare vid LSS-verksamheten i Eskilstuna kommun.

Orsaken till den ökade medellivslängden är förbättrade livsvillkor och att hälso- och sjukvården har utvecklats.

‒I verksamheter för personer med funktionsnedsättningar behöver vi förbereda oss på att våra brukare blir äldre, och även äldreomsorgen behöver förbereda sig på att ta emot personer med olika former av funktionsnedsättningar. Behovet finns att även yrkesutbildningarna förändras, säger Marie Skoghill.

Eskilstuna kommun deltar i EU-projektet Triade som startade 2015. Syftet med projektet är att undersöka hur personal inom organisationer och utbildningar ska möta upp behovet som kommer då målgruppen personer med funktionsnedsättningar som åldras ökar.

Från svensk sida deltar kommunerna i Eskilstuna och Karlstad. I projektet deltar även verksamheter från Holland, Belgien, Spanien, Italien och Frankrike. Konferenser har hållits i de olika länderna. De sista mötena ägde rum i Eskilstuna och Karlstad i juni.

‒Vi har kommit ganska långt jämfört med Europa i det här med att leva ett självständigt liv. På så sätt ligger vi lite i framkant, säger Marie Skoghill.

Hon berättar att de även sett många goda exempel i andra länder.

‒Volontärarbete är väldigt utvecklat i resten av Europa. Det ser vi en svårighet med här. Vi kan se i Sverige att vi har väldigt många kvinnor som tar hand om sina föräldrar när det blir äldre. Vi har också väldigt många kvinnor som tar hand om sina funktionshindrade barn hemma och engagerar sig och går ner i arbetstid och finns hemma för familjen.

Projektgruppen har bland annat besökt ett kooperativ i Italien som förutom daglig verksamhet för funktionshindrade även bedriver en rad andra sociala verksamheter.

‒Det finns en helt annan känsla där att i samhället hjälps man åt. Det är allt från mamma och pappa till bagaren nere på hörnet. Alla är inkluderade.

Projektgruppen kommer nu att lämna rekommendationer till organisationer som arbetar med personer med en funktionsnedsättning om vilken kompetens personalen behöver ha.

‒Det handlar om en ny yrkesroll där man måste ha kompetens kring att kunna kommunicera och tolka. Vi måste bli fenor på att förstå våra brukare för att kunna observera förändringar i deras hälsa och deras beteende, säger Marie Skoghill.

‒Vi behöver ta in kompetens från andra professioner. Vi behöver ta in kompetens från äldreomsorgen och från socialtjänsten. Vi behöver bli bättre på att nätverka kring individerna. Välfärdsteknik är också någonting som är på frammarsch och som skapar många nya möjligheter för personer med funktionsnedsättning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!