Pilotprojekt gav kortare arbetsdag inom vården

Bättre arbetsmiljö och mer delaktig vård. Det är förhoppningen med ett pilotprojekt som startade under onsdagen i Eskilstuna. – Det är mer harmoniskt nu, säger Johanna Klahr, som ingår i teamet på Framtidens vårdavdelning.

Malin Svalberg, dietist, Sanna Östgren, undersköterska och samordnare för dagen, Sanna Haarala, undersköterska och Sebastian Adasme, undersköterska.

Malin Svalberg, dietist, Sanna Östgren, undersköterska och samordnare för dagen, Sanna Haarala, undersköterska och Sebastian Adasme, undersköterska.

Foto:

Övrigt2018-03-28 20:04

Under onsdagen öppnade officiellt den så kallade Framtidens vårdavdelning på kirurgavdelningen på Mälarsjukhuset. Det är ett pilotprojekt som funnits på akuten i Nyköping sedan förra hösten och som nu startar på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– Målet är att vi ska uppnå en bättre arbetsmiljö med en bättre delaktighet från patienterna och möta patienternas behov, säger Cecilia von Alten Brandt, projektledare för Framtidens vårdavdelning.

Förhoppningen är att, med samma resurser som tidigare, skapa en smidigare och bättre vård och samtidigt förbättra arbetsmiljön för personalen. I stora drag innebär projektet att avdelningen arbetar i ett team med sjuksköterskor, undersköterskor, arbetsterapeuter, kuratorer, dietister, fysioterapeuter, läkare, medicinska sekreterare och servicepersonal.

– Det gör att vårdpersonalen kan koncentrera sig på uppgifter inom deras kompetens, säger projektledare Cecilia von Alten Brandt.

Till skillnad från traditionella vårdavdelningar är fler kompetenser anställda i teamet i projektet och arbetar enbart på kirurgavdelningen. Innan fanns personal som arbetsterapeuter och kuratorer i mindre utsträckning eller vid behov.

Finns det inte en risk att det under vissa tillfällen blir för mycket eller för lite personal på avdelningen – eftersom det i pilotprojektet är en mer bestående personalstyrka än tidigare?

– Jo, det är därför vi är en pilotavdelning. Vi testar och skruvar för att hitta de bästa arbetssätten. Vi ringer alltid in personal vid behov, dock finns det en risk att det kan vara för mycket eller för lite av en viss kompetens i teamet när vi nu bemannar på ett annorlunda sätt.

Johanna Klahr arbetar som servicearbetare i teamet och hon tycker att det har blivit med struktur sedan pilotprojektet infördes.

– Vi märker att vårdpersonalen uppskattar hjälpen. Det är mer harmoniskt nu, säger Johanna Klahr.

Hon ansvarar för sådant som tidigare utfördes av vårdpersonalen, som att förråden är påfyllda och att skjutsa patienter mellan olika avdelningar. Servicepersonalen står även för städ och mathantering bland mycket annat.

– Patienterna brukar säga att vi i gröna tröjorna alltid är så gulliga, säger Johanna Klahr.

Gertrud Pense, 90, är en av patienterna som vårdas på avdelningen. Hon sitter i en fåtölj och hoppas få åka hem till sin sambo och sin katt i Åkers Styckebruk om några dagar.

– Det är tur vi har så bra sjukvård. Det klagas mycket men jag kan inte klaga. Jag har fått jättebra hjälp, säger hon om personalen.

Ett av avdelningens fyra team ingår i pilotprojektet. De andra teamen har inhyrd personal.

Personalens arbetstider har i projektet kunnat kortats i och med att det finns fler kompetenser i teamet och i och med en effektivisering av arbetsuppgifter. Detta sker inom ramen för vårdavdelningens budget, enligt Cecilia von Alten Brandt.

– Vi minimerar tidsslöseriet, säger hon.

Dietisten Malin Svalberg menar att samarbetet hos vårdpersonalen underlättas när även arbetsterapeuter, fysioterapeuter och dietister är en del av teamet. Hela teamet är nu med på överlämningarna och hör det dagliga snacket på avdelningarna.

– Man åtgärdar på plats och kommer närmare patienten, säger Malin Svalberg.

Framtidens vårdavdelning

Sedan hösten 2017 arbetar en vårdavdelning på akuten i Nyköping enligt konceptet.

28 mars öppnade officiellt en vårdavdelning i Eskilstuna på kirurgen.

Syftet är att förbättra arbetsmiljön och vården för patienterna genom att organisera personalen i ett team med bland annat sjuksköterskor, läkare, undersköterskor, dietister och sjukgymnaster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!