Eskilstuna BTK har vuxit snabbt under den senaste femårsperioden. I dag uppgår antalet licensierade spelare till cirka 160, vilket innebär att EBTK är en av de fem största klubbarna i Sverige.
– Man kommer hit för att ha roligt med pingis. Sedan finns det även möjlighet att bli väldigt duktig, säger projektledaren Martin Björkryd vid EBTK.
Han är även träningsansvarig och marknadsansvarig i klubben som har både bredd och spets. Bland spelarna finns några av Europas bästa ungdomar.
– Vi har haft 500 barn och vuxna som har börjat pingisskolan. En del spelar en gång i veckan och tycker det är jättekul, andra tränar 25 timmar i veckan.
Klubbens målsättning är att göra Eskilstuna till Sveriges pingishuvudstad.
Helgens ungdoms-SM i pingis i är klubbens hittills största evenemang. Samtidigt som cirka 700 spelare från hela landet gör upp i tävlingen har 500 skolungdomar i Eskilstuna bjudits in till Stiga Sports Arena. Dels för att titta på USM, men även för att få möjlighet att prova på pingis och andra aktiviteter, bland annat tipspromenad, basket, innebandy och bordshockey och givetvis bordtennis.
Även på måndag, tisdag och onsdag nästa vecka har flera hundra skolbarn bjudits in för att titta på när det kinesiska landslaget har träningsläger i Stiga Sports Arena inför lag-VM i Halmstad. EBTK anordnar samtidigt öppet hus.
– Då kommer det 500-600 barn och tittar på träningen. Vi spelar pingis med barnen och de får titta på kinesernas träning. Det här är supermegavärldsstjärnor som kommer, säger Martin Björkryd.
Fredagens evenemang är även kickoff för ett stort integrationsprojekt som EBTK har tagit initiativ till. Klubben har fått inte mindre än 3,4 miljoner kronor i bidrag av Arvsfonden för att kunna genomföra projektet som kommer att pågå i tre år.
En del av projektet handlar om att kraftigt expandera EBTK:s pingisfritids som för närvarande finns på två friskolor i Eskilstuna. Till att börja med ska pingisfritids erbjudas till fokusområdena Lagersberg, Fröslunda, Nyfors, Årby och Skiftinge.
– Instruktörer från EBTK kommer ut på skolorna och spelar pingis med eleverna. Vi tar med oss racketar och bollar. Skolorna kan ha bord på plats eller komma och spela på Munktellarenan. Vi vill att barnen på fritids ska hitta glädjen i att spela pingis, säger Martin Björkryd.
– Tanken är att nyanlända ska komma in i föreningslivet och hitta sitt intresse, säger Martin Björkryd.
EBTK kommer så småningom att erbjuda alla skolor pingisfritids.
En annan del av integrationsprojektet kallas för Munktell Sports Academy. Planen är att de sporter som finns i Munktellområdet, till exempel pingis, friidrott, badminton, simning och bangolf, ska gå ihop och arrangera idrottsdagar åt skolor.
– Tanken är att nyanlända ska komma in i föreningslivet och hitta sitt intresse, säger Martin Björkryd.
EBTK kommer även att samarbeta med SFI om att hjälpa nyanlända lära sig svenska samtidigt som de får spela pingis i pingishallen.
– De har sina språklärare med sig så lär man sig svenska samtidigt som man faktiskt gör något.
EBTK kommer framöver att satsa hårt på unga invandrartjejer.
– Vi märker att de tycker det är jättekul att spela. De är väldigt taggade.
Ett bra sätt för tjejerna att komma i gång kan vara att låta hela familjen prova på sporten via SFI.
Klubben vill lite längre fram även anordna lokala skolturneringar.
– Ska det bli integration måste vi ha in hela Eskilstuna. Jag tror det är viktigt att man inte bara jobbar med de här fokusområdena utan att man jobbar med hela Eskilstuna så att det blir många som kommer till Munktellarenan och spelar. Munktellarenan står ju i princip tom på dagarna. Där är vårt mål att den ska vara full helt enkelt.
EBTK kommer även att engagera sig ännu mer i den så kallade föreningsmatchen där nyanlända via arbetsförmedlingen får kontakt med föreningslivet. Klubben har redan tagit emot ett tiotal nyanlända på detta sätt.
– Det kommer vi att fortsätta med i lite bättre och organiserad form.
Martin Björkryd berättar att han fått ett bra gensvar från näringslivet när det gäller att stötta integrationsprojektet. Möller Bil har till exempel ställt upp med två bilar som EBTK kan använda för att kunna ta sig mellan pingishallen och olika fritids i staden.
– Det är många som känner att vi har en utmaning i Eskilstuna. Nu har de här människorna kommit hit och vi behöver hjälpas åt för att få ut dem i arbetslivet, men det är också superviktigt att få in dem i föreningsverksamheten och att de får lära sig vad föreningslivet faktiskt innebär.
EBTK kommer även att göra en nystart med pensionärspingis och bjuda in förskolor till pingislek.
Enligt Martin Björkryd har EBTK ett bra samarbete med Destination Eskilstuna.
– Man vill ha stora evenemang i den här fantastiska arenan vi nu har stående i Eskilstuna, säger han.
Årets ungdoms-SM kommer att följas av senior-SM nästa år. EBTK siktar även på att arrangera en internationell tävling varje år i Eskilstuna.
– Arrangerar vi fina tävlingar så får säkert förnyat förtroende av Svenska Bordtennisförbundet. Det hade varit coolt att ha till exempel Europamästerskapet i pingis i Eskilstuna, men då måste man vara bra på evenemang. Då behöver vi folk och då är det bra att ha ett integrationsprojekt. Ska vi bli bordtennishuvudstaden måste vi ordna stora evenemang och få upp intresset för pingis i alla åldrar.
Fråga: Vad tycker du om att prova på pingis?