Eskilstuna-Kuriren stannar till på pizzeria Italia i Eskilstuna vid 15-tiden på årets första dag för att ta pulsen på verksamheten. Det är ännu ganska lugnt. Morgan Lindberg står vid kunddisken och ska betala det som ska bli nyårsdagens huvudmål.
– Två kebabtallrikar, en Calzone och (här himlar han med ögonen) en Vesuvio med strips. Med strips, upprepar han indignerat och förklarar att det inte är hans utan dotterns killes pizza.
– Det hör till att man ska äta pizza på nyårsdagen, det är en fin tradition väl värd att värna. Jag har alltid gillat snabbmat men man har inte strips på pizzan, säger han och lämnar butiken.
Samid Nabati står på andra sidan disken. Han agerar dirigent i det relativa kaos som lätt uppstår när beställningar rasar in i eskalerande takt. Som oftast har han telefonen vid örat. Han fördelar sysslorna inom gruppen, tar emot beställningar, kontrollerar och lämnar ut rätt beställning till rätt kund och tar betalt. Han är som en dirigent i hetluften nära ugnen.
[fakta nr="2"]
Samid Nabati sliter sig från sysslorna en stund och klargör att strips-på-pizzan-trenden håller i sig, men att den är begränsad.
– Det är inte vanligt med strips på pizzorna men en hel del vill ha det, bland annat på sina kebabpizzor, säger han.
Just kebabpizzan är den mest sålda pizzan på Italia, i hela Eskilstuna och i Sverige som helhet. På riksnivå är var femte pizza en kebabvariant, enligt statistik från Onlinepizza.
För att klara dagens anstormning gäller det att vara förberedd och ha en personalgrupp som klarar tempot och veta vem som ska göra vad. En vanlig dag klarar tre personer av att driva pizzabutiken. Fredagar och helgdagar behövs vanligtvis en extra. Men på den stora "Pizzadagen" är åtta personer i tjänst.
Samid Nabati som ansvarat för Pizzeria Italia sedan 2004 berättar att den enda oron är kopplad till en detalj han inte kan kontrollera, efterfrågan. Ska det säljas lika många pizzor den här nyårsdagen som i fjol, eller ska det vända nu?
– Det vet vi inte förrän vid niotiden på kvällen, men det ser bra ut, säger han.
De senaste tre årens försäljningssiffror visar att nyårsdagskommersen ökat konstant
Två 25-kilos pizzadegar är redan klara. De ska förvandlas till cirka 320 pizzor En tredje deg är på gång och ytterligare en går att få ihop om det skulle behövas. Uppskattningsvis kommer 500-600 pizzor ha gräddats innan Pizzadagen är över.
Klockan närmar sig 16 och Samid Nabati har tvingats anpassa sina kundlöften. 15 minuters "väntetid" är nu uppe i 15-20 minuter och lokalen blir allt mer fylld.
Allt tyder på att nyårsdagen 2019 blir den största försäljningsdagen av pizzor på hela året. Traditionen är här för att stanna. Med eller utan strips.