Plan för 200 nya bostäder i känslig kulturmiljö

Delar av Alvenius gamla garage bevaras och de nya hus som ska byggas längs Rademachergatan blir lägre än i tidigare förslag. Det framkommer i den omarbetade detaljplan för kvarteret Valsverket i centrala Eskilstuna som nu ska ställas ut för granskning.

Skiss på hur de nya bostäderna längs Rademachergatan kan se ut.

Skiss på hur de nya bostäderna längs Rademachergatan kan se ut.

Foto: Glommen & Lindberg

Övrigt2019-01-05 07:33

Det 13 000 kvadratmeter stora kvarteret Valsverket finns med i Eskilstunas första stadsplan från 1658 och ingår i riksintresset för kulturmiljövård. Nu står området inför en omfattande förändring.

[map type="google-maps" lat="59.373249596004165" long="16.5067726475769" zoom="16" view_type="roadmap" marker="true"]

En del av de byggnader som finns där i dag kommer att rivas för att ge plats åt drygt 200 nya bostäder och en ny förskola med fyra avdelningar.

I den detaljplan som snart ställs ut för granskning har en rad omarbetningar gjorts jämfört med det förslag som var ute på samråd för två år sedan. Bland annat har de bostadshus som planeras längs Rademachergatan krympt från fyra till två våningar.

I det tidigare förslaget var det enbart det så kallade Hälsohuset på Bruksgatan som ansågs värt att bevaras. I de nya granskningshandlingarna har även den äldsta delen av Alvenius gamla garagebyggnad fredats med ett rivningsförbud.

Orsaken till förändringarna är den kulturmiljöanalys som gjordes efter samrådet. Där framgick att den tänkta exploateringen inte tog tillräcklig hänsyn till den känsliga kulturmiljön i kvarteret och till de byggnadsminnesförklarade Rademachersmedjorna.

– De ändringar vi gjort innebär att vi tillåter en småskalig bebyggelse vid Rademachergatan med hus som byggs i två våningar med sadeltak och vindsvåning. Takvinkeln kommer att regleras för att harmoniera med smedjorna, säger Julia Frisk, planeringsarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

Trots de anpassningar och kompromisser som gjorts utesluter hon inte att länsstyrelsen kan komma med invändningar och hävda att kulturmiljön förvanskas gentemot riksintresset.

– Vi har ändå bedömt att vi ska pröva det här. Förslaget innebär att vi får en mer storskalig bebyggelse på Kungsgatan mot Fortet-huset. På Tullgatan tillåter vi högre volymer som gradvis går ner i höjd när man närmar sig Rademachergatan. Det har varit en lång process med många diskussioner efter delvis nya förutsättningar. Vi är nöjda med resultatet och sen får vi se vad länsstyrelsen säger.

Ett sätt att lösa parkeringsfrågan i kvarteret blir att återigen använda det gamla garaget för bilar.

Vår ambition är att bygga i huvudsak hyresrätter och jag tror att det finns en stor efterfrågan.

Anders Silfverhjelm, projektutvecklare på Glommen och Lindberg.

– Det rör den del av garagebyggnaden som har välvt tak. Tanken är att det ska användas som parkeringsyta, åtminstone tills vidare. Den del som kommer att rivas är en tillbyggnad av senare datum samt rampen upp till garaget.

I förslaget görs Rademachergatan om till enkelriktad gata med en ny infart från Tullgatan. Eventuellt kommer korsningen Kungsgatan och Tullgatan byggas om till en cirkulationsplats.

Anders Silfverhjelm är projektutvecklare på fastighetsbolaget Glommen och Lindberg, företaget som köpt fastigheterna i kvarteret Valsverket.

– Vår ambition är att bygga i huvudsak hyresrätter och jag tror att det finns en stor efterfrågan i det här centralt placerade läget i Eskilstuna, säger han.

Det Stockholmsbaserade företaget har varit med i detaljplaneprocessen för Valsverket under ett drygt år.

– Det har varit en lång resa där vi har arbetat om planen från den tidigare väldigt höga exploateringsgraden. Vi kommer att tillträda när detaljplanen vinner laga kraft och vår ambition är att börja bygga direkt när allt är klart. Som litet fastighetsbolag har vi inte råd att köpa en så här stor byggrätt för att bara sitta på den, som stora bolag kan göra, säger Silfverhjelm.

Han räknar med att kunna bygga drygt 200 lägenheter i kvarteret enligt de ramar som detaljplanen anger.

– Längs Rademachergatan blir det någon typ av stadsradhus med inredd vind. Längs Kungsgatan och Tullgatan blir det två lameller av bostadshus med en tillbakadragning mot Rademachergatan.

Merparten av lägenheterna byggs som hyresrätter, uppger Anders Silfverhjelm.

– Vi har byggt mycket bostadsrätter tidigare och har inget emot det. Men här blir det i huvudsak hyresrätter. Tanken är att bygga mindre och mer effektiva lägenheter än vad man skissat på förut, allt för att hålla nere hyresnivåerna. Det är ingen som har råd att bo i en nybyggd fyra på 115 kvadratmeter.

Byggnaden där restaurangen Billy boys finns i dag kommer att rivas.

– Men vi vill gärna ha företaget kvar i kvarteret. Vi har förstått att restaurangen är något av en institution i Eskilstuna och har erbjudit ägarna att flytta till hörnhuset vid Bruksgatan, där Hemmagasinet tidigare låg. Det huset kommer att vara kvar under byggtiden. Vad som händer med huset sen, om det rivs eller inte, har vi inte bestämt.

Hälsohuset på Bruksgatan ingår inte i Glommen och Lindbergs förvärv utan behålls av de tidigare ägarna.

Vad händer nu?

Förslaget finns utställt i Värjan på Alva Myrdals gata från 7 till 28 januari. På onsdag den 9 januari hålls ett informationsmöte och öppet hus med representanter från stadsbyggnadsförvaltningen och fastighetsägarna. Detaljplanen väntas kunna antas under första kvartalet 2019. Handlingar om planförslaget finns även på Eskilstuna kommuns hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!