Tidningen har mars 2017 planerade också stadsmissionen att skapa en jobbpool för EU-migranter. Inspiration kom från en framgångsrik satsning i Stockholm. Men även där har Eskilstuna-planer lagts ner.
– Vi har testat en del lösningar, men vi har inte kommit något vidare och är besvikna över det. I Stockholm hade de lyckats med jobbmatchning för EU-medborgare som inte är romer, men för just dem är det svårt på grund av språkkompetensen, men också erfarenheten, säger Tomas Lindroos.
Han vet att några EU-migranter har klippt gräs för att få pengar. Men han menar att det inte finns tillräckligt enkla jobb för att skapa en regelrätt jobbpool och därför arbetar stadsmissionen inte längre aktivt med frågan.
I juli stoppade länsstyrelsen kommunens beslut om ett tillståndskrav för tiggeri eftersom det inte bedöms störa den allmänna ordningen, vilket kommunen har överklagat.
Senast i helgen lämnade en grupp EU-migranter sitt senaste läger i Odlarskogen efter uppmaning från kommunen.
Det bedöms vara mellan 40 och 60 EU-migranter, de flesta från Rumänien men några från Bulgarien, som bor i Eskilstuna nu. Tomas Lindroos säger att det är svårt att hitta en lösning för att hjälpa dem.
– Det är en väldigt komplex målgrupp. Vi på Crossroads (stadsmissionens dagverksamhet, reds. anm.) ger dem ett basstöd varje dag och vi har också fokuserat på kvinnorna som vi upplever är mer utsatta än andra. De riskerar att hamna i prostitution.
Vad gäller språk har EU-migranter extra svårigheter på grund av deras utsatthet i hemlandet.
– De är ofta analfabeter och deras intresse för ett nytt språk är ibland inte tillräckligt stort. Det har kanske att göra med den långsiktiga stigmatisering som de utsätts för. Men de har det så pass tufft hemma att det är bättre för dem att bo i Sverige och tigga pengar. Det krävs radikala förändringar i hemlandet för att det ska gå bättre för dem.