– Det här kan bli en väldigt stor havsbaserad vindkraftsanläggning och tanken är därför att placera vindkraftverken två mil utanför fastlandet i havet. Det kan bli ca 250 stycken 300-325 meter höga, säger Maria Brolin, ansvarig för projektutveckling på Svea vind offshore.
Sedan tidigare planerar vindkraftsbolaget för vindkraft i havet vid Långgrund, utanför Trosa, Nyköping och Oxelösund. Projektet Långgrund.
Den tekniska utvecklingen har gått väldigt fort.
I januari förra året hölls samråd hos länsstyrelsen i Nyköping, något som pågår. Men nu har Svea vind offshore kallat bland annat Trosa kommun till ett nytt samrådsmöte med myndigheter för havsbaserad vindkraft den 23 november. Sprillans ny teknik har nämligen inneburit att planerna och ambitionerna för projektet skjutit rejält i höjden.
– Den tekniska utvecklingen har gått väldigt fort och innebär att vi nu ansöker om vindkraftverk med en maxhöjd på 325 meter. Samtidigt planeras också en utökning av projektområdet söderut, Långgrund II, säger Maria Brolin och tillägger:
– Vi kommer förstås att göra noggranna undersökningar av området och se var det lämpar sig att bygga.
Elproduktionen från Långgrund, ca två mil sydväst om Trosa, skulle bli omfattande på det 280 kvadratkilometer stora området: Ca 10 procent av Sveriges årliga totalproduktion.
Vid klart väder kommer pjäserna – dubbelt så höga som Kaknästornet och där varje rotorblad blir 100-100 meter långt – att kunna beskådas på upp till två mils avstånd.
– Men vindkraftsparken kommer inte att ge ett mastodontintryck eftersom de ligger 1,5 kilometer ifrån varandra. Dessutom kommer de inte att låta in till land, avståndet är för långt, säger Maria Brolin.
Rent generellt när jag började med detta för tio år sedan fanns det ett motstånd till havsbaserad vindkraft.
Svea offshore vindkraft vill börja bygga om tre-fyra år. Flera aktörer förväntas dock vilja ha ett ord med i laget. I februari förra året rapporterade SN om att försvarsmakten säger nej till planerna på havsbaserad vindkraft vid Långgrund. Då handlade det "bara" om upp till 200 meter höga vindkraftverk.
– Kommuner, närboende, Försvarsmakten med flera ska yttra sig i ansökningsprocessen och vi ser jättegärna att man hör av sig till oss om man har funderingar kring det här, säger Maria Bolin som upplever att opinionen svängt vad gäller havsbaserad vindkraft.
– Rent generellt när jag började med detta för tio år sedan fanns det ett motstånd till havsbaserad vindkraft. Men nu ser vi en helt annan förståelse och vi har fler erfarenheter i branschen av hur påverkan faktiskt blir.