Plogga, plimma och plykla – för vår överlevnads skull

I Niklas Natt och Dags bok "1793" är Stockholm en stinkande sophög där folk vadar fram i bajs och äckel. Boken är riktigt bra, men det gäller att inte vara kvackelmagad.

Plasten är ett fördärv för våra hav och för oss själva. Nu tas krafttag mot nedskräpningen – inte minst av trendiga motionärer.

Plasten är ett fördärv för våra hav och för oss själva. Nu tas krafttag mot nedskräpningen – inte minst av trendiga motionärer.

Foto:

Övrigt2018-06-02 07:00

Det skulle, enligt Stockholm vatten och avfalls historiebeskrivning, dröja till 1860-talet innan huvudstaden började få ett avloppssystem och ännu längre innan det fanns toaletter som anslöts till systemet (och avloppet orenat släpptes ut i närmaste vattendrag innan reningsverken kom till).

Det faktum att vi moderna människor nu slipper klafsa runt i avföring hindrar oss inte från att lämna spår på en massa andra, helt onödiga sätt.

Enligt stiftelsen Håll Sverige rent hamnar en miljard fimpar årligen på våra gator. I fimparnas filter finns bland annat kadmium. Och hur vi skräpar ner i haven ska vi inte ens börja prata om. Upp till 13 miljoner ton skräp, främst plast, hamnar varje år i våra hav. Tretton. Miljoner.Ton.

Föga hjälper det att nedskräpning är förbjuden i miljöbalken. Att kasta skräp på offentlig plats blev belagt med böter 2011. Men man behöver inte direkt vara rädd för att behöva tömma sitt konto; förra året var det enligt SVT bara 102 personer som bötfälldes i hela landet.

Mycket av skräpet är plast och plasten är ett fördärv. Lyckligtvis tas det i med hårdhandskar mot plasten både här och där. EU-kommissionen föreslog bara härom dagen att bestick, tallrikar och andra engångsprodukter i plast ska förbjudas och medlemsländerna ska de närmaste åren hitta sätt att samla in nio av tio engångsflaskor i plast.

Fotografen Justin Hofmans uppmärksammade och hjärtskärande bild på en sjöhäst som klamrar sig fast vid en bortkastad tops i havets djup väckte nog många av oss när det gäller vad vi gör med våra hav.

I England har regeringen bestämt att sugrör, drinkpinnar och örontops av plast ska förbjudas. I Sverige har butiker tagit betalt för plastpåsar i ett år och användningen har sjunkit rejält. Det är rent av skämmigt att svara jakande i butiken på frågan "vill du köpa en påse?" och bidra ytterligare till vår egen undergång. Tygpåsar har blivit en trend och ett måste. Dock är det långt kvar till EU-målet om 40 plastpåsar per person och år.

Vilken tur i dessa skräptider att det finns människor som multisportaren Erik Ahlström. Härom året kom han med den briljanta idén att börjar plogga – plocka skräp och jogga samtidigt. I vår har hans påfund fått spridning ut i Europa och ända till Amerikat. Nu är plogging en trend, tillsammans med Lagom och Hygge.

Man behöver inte vara joggare för att plocka skräp. En och annan plomenad, plykeltur eller en runda plimning (i kombination med plykning) vore en fin plan för sommaren.

Bäst just nu

Att få fortsätta följa spektaklet i Svenska Akademien ända in i kaklet. När kommer boken? Filmen? Och viktigast av allt: vilka ska spela Horace och Kulturprofilen?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!