Polis och skolpersonal är positiva till knarkhundar i skolor

Såväl skolpersonal som polisen är positiva till Eskilstuna kommuns förslag att använda hundar för att hitta narkotika i kommunens skolor.– Rent juridiskt ser jag inga begränsningar att göra det även när elever är i skolan, säger Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland.

Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland.

Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland.

Foto:

Övrigt2019-01-08 17:15

Mikael Backman håller helt med kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) om att skolan inte ska vara någon arena för narkotikahantering och narkotikabrottslighet.

– Det är en av våra viktigaste och mest prioriterade uppgifter eftersom narkotika rent strategiskt är orsak till att människor hamnar i kriminalitet och socialt utsatta situationer.

Samtidigt framhåller han att narkotikasök i skolor inte är något nytt.

– Tidigare har det genomförts då och då i länets kommuner, både när vi fått uppgifter om att narkotika förvarats i skolor och i förebyggande syfte.

Dessa sökningar har också lett fram till att polisen kunna beslagta droger.

Enligt Mikael Backman kan kommunens initiativ däremot innebära att hundar får söka igenom skolor oftare, och att det blir riktade insatser till specifika skolor.

– Det handlar då om så kallade brottsförebyggande narkotikasök i skolmiljö i samarbete med kommunen. Och det är något vi välkomnar.

Några detaljer kring upplägg är ingenting Mikael Backman vill gå ut med offentligt.

– Men jag kan säga att vi använder hundar och att vi tillsammans med företrädare för kommunen, till exempel skolpersonal, bedömer problemets storlek och vilka skolor vi ska prioritera. Då kommer vi överens om att med viss periodicitet eller viss oregelbundenhet genomföra sådana här sök. Söken gör vi framför allt oanmälda.

– Vi kan också välja olika strategier, ibland jobbar vi mer diskret och ibland mer uppenbart i förebyggande syfte.

Att elever finns på skolan är enligt Mikael Backman inget hinder.

– Rent juridiskt finns det inga hinder, men det måste ske med hänsyn. Elever ska inte behöva vara rädda för att hundar frekventerar skolan. Vårt syfte är inte att skrämma, utan att skapa trygghet. Det är ett viktigt uppdrag i kombination med att bekämpa narkotika.

I december berättade Eskilstuna-Kuriren att droger låg bakom en fjärdedel av avstängningar av gymnasieelever i kommunens skolor. Flest från Rinmangymnasiet. Catrin Lundberg är en av skolans rektorer.

– För min del är det helt okej att lokalerna genomsöks av narkotikahundar, säger hon. Droger är olagligt. Om vi på något sätt kan hjälpa till att stoppa det är det en bra idé.

Däremot är hon tveksam till att Rinmangymnasiet sticker ut när det gäller droger.

– Jag tror att det handlar om vilka rutiner man har. I elevenkäter som gjort sticker vi inte ut på något sätt.

För min del är det helt okej att lokalerna genomsöks av narkotikahundar

Catrin Lundberg, rektor

Gymnasieskolornas handlingsplan mot droger innebär att elever stängs av direkt vid upptäckt.

– Vi samarbetar också mycket med socialtjänsten. Om droger upptäcks på skolan är det en polissak som anmäls och får hanteras därifrån.

Att det skulle förekomma narkotikaförsäljning eller förvaring på skolan är ingenting personalen sett.

– Men uppenbarligen får de tag på droger, var det sker vet man inte, säger Catrin Lundberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!