Polisbrist i Eskilstuna – saknar resurser att förebygga brott: ”Det är tufft just nu”

Lyckas inte polisen rekrytera fler områdespoliser kommer det inte finnas någon stationerad områdespolis kvar i Eskilstuna efter sommaren. Det går ut över det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.‒Just nu har vi inte resurser att fortsätta det arbetet med samma kraft som tidigare, säger Per Bergström, gruppchef för områdespolisen i Eskilstuna och Strängnäs.

Per Bergström är gruppchef för områdespolisen i Eskilstuna och Strängnäs.

Per Bergström är gruppchef för områdespolisen i Eskilstuna och Strängnäs.

Foto:

Övrigt2018-04-17 07:31

I samband med polisens kritiserade omorganisation 2015 slutade fler poliser än förväntat. En hel del chefer valde att gå i pension i stället för att stanna under förändringsarbetet och när beslutet att polisstyrkan i Sverige skulle upp i 21 500 poliser hade antalet poliser redan sjunkit.

Poliser utbildas nu för fullt, men det tar tid, och idag finns det 19 500 poliser i Sverige. Det är 500 färre än 2015, trots att Sveriges befolkning ökat.

Polisbristen är något som fått konsekvenser i hela landet och i flertalet lokalpolisområden. Eskilstuna är ett av dem.

‒Det finns inte tillräckligt många poliser i vårt område för att vi ska kunna göra allt vi vill göra och då måste vi prioritera. Vi måste kunna hantera frihetsberövande, ungdomsärenden och våldsbrott, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

Särskilt påverkar det polisens brottsförebyggande och trygghetsskapande uppdrag i Eskilstuna. Det saknas nämligen flera områdespoliser som har som huvuduppdraget att ha kontakt med skola, socialtjänst och fritid och arbeta långsiktigt.

Polisen ligger ständigt ute med rekryteringsannonser för att försöka locka ny personal till sig men som det ser ut nu kommer det efter sommaren inte finnas någon områdespolis kvar i Eskilstuna efter sommaren.

‒Vi har inte samma kapacitet som för ett år sedan. Det kommer att finnas poliser ute på gator och torg, men den formen vi jobbar med nu kommer att ligga på is, säger Per Bergström, gruppchef för områdespolisen.

En full styrka inom områdespolisen bör ligga på 12 personer i Eskilstuna och Strängnäs. Idag är den nere på runt hälften, enligt Per Bergström.

Bristen beror inte på nedskärningar inom områdespolisen utan på att det inte finns personal. Flera av de områdespoliser som arbetade i Eskilstuna kommer från andra delar av landet och eftersom det är arbetstagarens marknad har de fått jobb i sina hemkommuner och valt att flytta hem, berättar polischeferna.

Men Per Bergström har också märkt att anställda har börjat titta efter andra jobb när de inte hinner med sitt huvuduppdrag just för att de är för få och får täcka upp för annan verksamhet.

‒Man har ju sökt sig till områdespolisen av en anledning – att man vill arbeta med kommun och skolor – och så får man inte den möjligheten. Det är klart att det finns en viss frustration hos dem som är kvar. Det är tufft.

Frustrationen finns också hos områdespolisens samarbetspartners, som kommun och skola, enligt Per Bergström.

‒De märker att det inte är lika lätt att få tag i oss. Just nu har vi inte resurser att fortsätta det arbetet med samma kraft som tidigare, säger han.

Polisen samarbetar över flera avdelningar inom polisen för att lösa situationen och kommer fortsätta att arbeta brottsförebyggande och reaktivt i utsatta områden tillsammans med skolan, socialtjänsten och Eskilstuna fritid.

Både Per Bergström och Christer Sjöqvist betonar att det fortfarande kommer att finnas poliser ute på gator och torg i Eskilstuna och att situationen kommer att bli bättre när den större kullen nyutexaminerade poliser kommer ut från polisskolorna våren 2019.

‒Det går åt rätt håll. Det är det som gör att jag inte oroar ihjäl mig. Men det är tufft just nu och vi löser de basuppdrag vi ska göra, säger Christer Sjöqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!