– Vi behöver bli fler. Det är högst påtagligt.
Det säger Mikael Backman, högsta chef i länet för de 499 poliserna och civilanställda ute i polisområdets nio kommuner. Där är polisens uppdrag lika glasklart som i resten av landet: att komma närmare medborgarna, vara mer tillgängliga och synliga.
Det har inte lyckats tillräckligt. Poliserna är för få.
– Från chefshåll måste man vara tydlig, både internt och externt, med vad som ska prioriteras i polisverksamheten. Allmänhetens förväntningar är lika stora nu som före omorganisationen. Allmänheten måste få veta varför vi inte kan göra allt som förväntas, menar Patrik Forsemalm, Polisförbundets regionala huvudskyddsombud.
Det finns flera orsaker till det stålbad som just nu skrubbar svensk polis blodig. En är omorganisationen, vars genomförande varit ett tungt ok i två år nu. En annan är bristen på nyutbildade poliser vilken delvis hänger samman med en tredje orsak: en löneutveckling som enligt många poliser inte gör skäl för namnet.
Därtill har trycket på redan ansträngda resurser ökat ytterligare av flyktingkrisen, våldsspiralen inom den organiserade brottsligheten och ett ökat inflöde av brottsanmälningar.
Dessa yttre faktorer har påverkat också i Sörmland, även om polisen här har tagit sig igenom omorganisationen utan allvarliga blessyrer.
– Men vi har helt klart operativa utmaningar, konstaterar Backman.
Nationellt hade polisen vid årsskiftet 23 500 anställda, av vilka drygt 18 300 är poliser. Inom EU är det lite i förhållande till befolkningsstorlek. Rikspolischef Dan Eliasson inser nu att lokalpolisen behöver förstärkas.
– Det finns i dag inga resurser att ta av och kärnverksamheten får stryka på foten. Det skapar uppgivenhet, säger Martin Ulvenhag, regional ordförande i Polisförbundet.
Under 2016 förstärktes Sörmlandspolisen genom satsningen på civilanställda utredare. Det har välkomnats. Under samma period har polisregionen där länet ingår förlorat endast något fler poliser än vad som tillkommit.
– Det är egentligen först nu som det tagits in större kullar på polisutbildningen. Men det kommer att dröja till 2019-2020 innan vi ser effekten. Vi vet inte nu hur många poliser som då kommer oss till del, säger Sofia Almerén Persson, HR-partner vid polisen i Sörmland.
Som en följd av resursbristen har övertidsuttaget ökat, både bland chefer och poliser på golvet.
– Vi har gjort av med alldeles för mycket övertid i förhållande till budget. Det är ett problem både ur ett arbetsmiljöperspektiv och ekonomiskt. Vi är nu beredda att påbörja en effektivisering av arbetstidsförläggningen, säger Backman.
Varken han, regionledningen eller facket kan specificera hur stora resurser som krävs för att kurera polisen i länet.
– Det beror också på hur många poliser som går i pension eller slutar. Nationellt pratas det om 2 000. Snarare behövs upp emot 10 000, tror Martin Ulvenhag.