– Det här återkommer med jämna mellanrum. Och det har en spridning över hela landet.
Det säger Lennart Vestergren hos Eskilstunapolisen som liksom poliskollegan Benny Ljungkvist ofta rapporterar om bedrägerier mot äldre. De försöker också ofta varna äldre men noterar att många blir lurade ändå.
Häromdagen berättade Lennart Vestergren om ett nytt "barnbarnstrick". Det handlade om bedragare som lyckats lura en 86-årig man i Eskilstuna. 86-åringen blev uppringd av någon som utgav sig för att vara mannens barnbarn som skulle ha problem med bilen och behövde hjälp. Uppenbarligen lyckades bedragarna. När 86-åringen började ana oråd och skulle spärra sitt kort var det redan försent och 10 000 kronor hade redan försvunnit från kontot.
På tisdagen drabbades en annan pensionär. Den gången blev en 91-årig kvinna uppringd av en man som sade sig vara hennes brorson som behövde hjälp med pengar.
"Brorsonen" och 91-åringen gjorde upp om att hon skulle ta sin rullator och åka ner med hissen i huset där hon bor och möta upp mannen. Hon hade försökt säga till honom att det bästa vore om han tog emot pengar, men han insisterade på att det var bättra att ta emot hennes kort. Så när hon kom ut ur hissen med kortet i handen och han hade släppts in i trapphuset ryckte han raskt av henne kortet och försvann. I det fallet ska dock inga pengar ha försvunnit.
Polisen vet i dag inte hur bedragarna går till väga när de hittar sina äldre offer. Man har inte heller kunnat se att de rör sig i vissa speciella områden.
– Det finns mycket öppna register i dag. Det här följer samma mönster i andra städer. Det handlar säkert både om lokala bedragare och om ligor som åker runt. De är nog flera personer som hjälps åt, det är olika konstellationer av folk som har olika uppgifter, Lennart Vestergren.
Oftast ringer bedragaren på hemtelefonen och säger sig vara en släkting som har råkat i akut knipa och behöver hjälp. De vill helst komma över bankkortet med tillhörande kod för att själv kunna ta ut pengar. Och det är alltid en "kompis" som ska komma och hämta kortet.
Får man en sådan förfrågan bör man ana oråd, säger både Lennart Vestergren och Benny Ljungkvist.
Vad ska man göra om man får ett sådant här samtal då?
– Det är svårt att komma med goda råd. Men äldre och anhöriga bör prata igenom det här, säger Lennart Vestergren.
Man kan alltid lägga på luren, själv ringa upp en släkting för att kontrollera om samtalet verkar vara korrekt - och framförallt ta det lugnt och tänka.
– Det finns säkert ett stort mörkertal därute också, alltså folk som har blivit uppringda men lagt på luren och klarat sig, tror Lennart Vestergren.
Så finns det säkert många som har blivit avlurade pengar också, men som tycker det är så pinsamt och skäms - att de aldrig bryr sig om att polisanmäla det som hänt.