Polisen: Folk beter sig illa med fyrverkerier

Redan under onsdagen började raketer, i strid mot de lokala ordningsföreskrifterna, fyras av runt om i Eskilstuna. Nu manar polisen till respekt och hänsynstagande inför nyårsfirandet.

Kommunpolisen i Eskilstuna, Thomas Bergqvist, manar till hänsyn och respekt när fyrverkerierna ska avfyras under nyårsfirandet.

Kommunpolisen i Eskilstuna, Thomas Bergqvist, manar till hänsyn och respekt när fyrverkerierna ska avfyras under nyårsfirandet.

Foto:

Övrigt2017-11-22 07:27

Tre dagar om året är det tillåtet att utan tillstånd nyttja fyrverkerier mellan klockan 17.00 och 01.00 dagen efter i Eskilstuna kommun. Det är under nyårsafton, påskafton och Valborgsmässoafton. Vill du avfyra fyrverkerier och pyrotekniska varor inom kommunens gränser någon annan tid dessa dagar eller någon annan dag måste du ansöka om tillstånd hos Polismyndigheten, det regleras i den lokala ordningsstadgan.

Men att många inte respekterar föreskrifterna är ingen hemlighet, raketer och fyrverkerier avfyras såväl innan som efter de fastslagna tiderna varje nyårsafton. Redan under onsdagen fick polisen flera samtal om att smällare och fyrverkerier skjutits på flera håll i Eskilstuna, bland annat i Skiftinge där en busschaufför uppgav att några personer riktat raketer mot bussen.

‒Det stora problemet är att man skjuter fyrverkerier på och mot varandra och går in för att störa. Det är det hänsynslösa som är besvärligt. De går inte in för att fira eller för effekternas skull, de skjuter för att störa, vara jävlig och ofreda, säger kommunpolisen Thomas Bergqvist.

Problemet med missbruk av fyrverkerier uppmärksammades nationellt efter förra nyårsaftonen då kaotiska scener utspelade sig på Möllevångstorget i Malmö. Polisen i Eskilstuna gick redan den 20 december i år ut med en uppmaning på sin Facebooksida om att visa hänsyn och respekt i samband med nyårsfirande och fyrverkerianvändning.

[facebook url="https://www.facebook.com/polisenieskilstuna/posts/1464397657006527" width="auto"]

Tomas Bergqvist tror inte att de som skjuter raketer mot andra förstår vilken skada de kan göra.

‒Om en hörsel går sönder av en knall blir den aldrig helt återställd igen. Det är misshandel, man försätter någon annan i skada eller vanmakt. Det hade den som bara skulle "skoja" nog inte räknat med, säger Thomas Bergqvist.

Polisen har begränsade resurser att på nyårsafton, som ofta är ett generellt stökigt dygn, kontrollera att den lokala ordningsstadgan efterföljs gällande fyrverkerier. När allt för unga personer påträffas med fyrverkerier kan polisen förverka dessa fyrverkerier. I övrigt handlar mycket om att vädja till människors samvete enligt Tomas Bergqvist.

‒Folk beter sig ganska illa med fyrverkerier, det stora flertalet hanterar det bra men det är de som inte gör det som ställer till det för alla andra. Skjut för det ändamål det är till för, fira och ha kul, inte för att göra illa varandra, säger Thomas Bergqvist.

I samarbete med Brandskyddsföreningen och polisen har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, listat tio råd för en säkrare användning av fyrverkerier.

[youtube id="nu9uoEvpRgY"]

Enligt Brandskyddsföreningen skadas årligen ett hundratal svenskar av fyrverkerier så pass allvarligt att de måste uppsöka sjukhus. Det handlar oftast om bränn- eller sårskador på ögon, huvud och händer. Av de skadade är 95 procent män och 40 procent under 18 år, trots att minderåriga inte för köpa fyrverkerier.

‒Fyrverkerier kan lätt orsaka skador eller bränder om de hanteras fel. Tyvärr är det ofta ungdomar som skadas, trots att personer under 18 år faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, precis som med alkohol, säger Åke Persson, brandingenjör och expert på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Statistiken visar dock att antalet som skadas allvarligt av fyrverkerier minskar över tid, vilket kopplas samman med fyrverkeribranschens skärpta regler. Oroligheterna i Malmö ledde till att Sveriges Fyrverkeribranschförbund, SFB, höll ett krismöte i början av 2017. Mötet resulterade i ett förbud av traditionella raketer med käpp, en rakettyp som redan har förbjudits i Norge med kraftig minskning av olyckor som följd. Förbudet innebär att 90 procent av fyrverkeribranschen (de som är anslutna till SFB) har slutat importera rakettypen och när lagren är slut finns den inte längre att köpa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om