Lördagens polisinsats mot lägenheten i Flen tog en dramatisk riktning när personen som låst in sig i lägenheten, efter flera timmars försök till förhandling, anlade en brand i lägenheten.
Pal Kurucz var räddningsledare för räddningstjänsten i Flen under insatsen. När det började brinna i lägenheten ingrep räddningstjänsten, till en början.
– Vi släckte branden med två handbrandsläckare och var inne tillsammans med polis som skulle skydda oss mot mannen. Är det så att det finns hot måste det vara säkert för vår personal. Då måste vi ha polis med, säger Pal Kurucz.
Senare brann det igen i lägenheten.
– Vi vet inte om det var en återtändning av den tidigare branden eller om det började brinna igen. Det är oklart.
Då valde Pal Kurucz att inte skicka in den egna personalen.
– Jag gjorde bedömningen vid den andra insatsen att vi inte skulle vara med. Det kändes inte säkert. Efter att polisen hade plockat ut mannen, kunde räddningstjänsten släcka branden.
Polisen däremot, ingrep med hjälp av en stegbil och säkrade den misstänkta mannen innan räddningstjänsten kunde påbörja sitt arbete med att släcka branden. Det hela slutade med att sex poliser skadades efter att ha andats in brandrök. Något som egentligen aldrig ska riskeras i det polisiära arbetet, enligt Björn Öberg, presstalesperson på polisen region Öst.
Räddningstjänsten skickade inte in sin personal eftersom den misstänkta mannen, som vid tidpunkten befann sig i lägenheten, kunde vara farlig. Hur kommer det sig att polisen ingrep och riskerade att poliser kom till skada, med tanke på rökutvecklingen?
– Det var en situation som behövde få en lösning å det snaraste och då fanns polisen där. I en situation där det finns risk för liv och hälsa är uppdraget att undvika att någon ska komma till skada. Men samtidigt ska vi ju aldrig ingripa på ett sätt som gör att vi själva kommer till skada, säger Björn Öberg.
Men flera poliser kom ju till skada efter att ha andats in brandrök. Tog polisen en risk som inte bör tas, genom att ingripa?
– Man ska göra bedömningar så gott man kan och göra säkra bedömningar. Ibland närmar man sig gränsen för vad som är säkert och osäkert. I det här fallet visade det sig under pågående insats att de här poliserna andades in rök.
Poliserna som skadades fick vårdas med syrgas av ambulanspersonal utanför, men behövde inte uppsöka sjukhusvård.
– Så pass illa skadade blev de inte, även om det är allvarligt nog att de fick de skador de fick.
Den misstänkta mannen anhölls under söndagen, misstänkt för mordbrand, våldsamt motstånd och försök till grov misshandel.
– Nu slutade ju hela insatsen med att elden kunde släckas, personen som fanns i bostaden kunde tas om hand vid liv och poliserna blev lindrigt skadade, så det slutade väl så bra som det kunde ha slutat, säger Björn Öberg.
Hur omfattande branden var, är svårt för räddningstjänsten att svara på.
– Vi släckte branden och gick ut sen för vi fick inte vara där. Polisen ville säkra spår, säger Pal Kurucz.
Lägenheter på samma våningsplan och lägenheten under den brandhärjade hade utrymts tidigare.
– Men det kom inte in rök i deras lägenheter. Jag gjorde en enkel besiktning och sedan kunde de som bodde där gå tillbaka och sova på natten.
Hur vanligt är det att ni har polis med på larm?
– När det är suicidlarm är det alltid polisen som äger larmet. Vi samverkar mycket med polisen. Det är rätt så vanligt att man larmar räddningstjänsten i ett tidigt läge. I länet är vi på räddningstjänsten övade att kunna inleda tidiga förhandlingar. Räddningstjänsten gör nytta innan polis kommer fram. Det finns alltid mer räddningstjänst än poliser, säger Pal Kurucz.