Polisen ställer sig bakom ett förbud mot tiggeriet

Polismyndigheten har inget att invända mot ett tiggeriförbud i centrala Katrineholm. Men någon punktbevakning av att förbudet efterlevs ska kommunen inte räkna med.

Foto:

Övrigt2019-03-07 11:40

– Vi priorierar andra och grövre typer av brottslighet. Uppmärksammar man oss på att någon tigger på plats som omfattas av förbudet kommer vi självklart att ta oss an det. Men vi kommer inte att jaga någon.

Den säger Dennis Ejdvinsson, kommunpolis i lokalpolisområdet Katrineholm, Flen och Vingåker. Ytterst är det polisens sak att se till att ett förbud mot passiv pengainsamling efterlevs.

Frågan om att införa ett sådant i de lokala ordningsföreskrifterna ska snart upp till beslut i kommunfullmäktige. För S- och M-majoriteten är det ett angeläget ställningstagande.

SD ger ett förbud helhjärtat stöd. Den övriga oppositionen är unisont emot att det införs.

Meningarna går isär om hur störande av ordningen tiggeriet i Katrineholm är. Ur polisens perspektiv bekräftar Ejdvinsson att det emellanåt förs fram klagomål mot störande tiggare, både från allmänheten och handelsföretagare.

”Kommunen inför inte förbudet bara därför att”, säger kommissarien men tillägger att uppfattningen av hur stort problemet egentligen är går i vågor.

– Tiggeriet har pågått i några år nu och jag tycker man kan se en viss tillvänjningsprocess hos allmänheten.

Förbudet kommer att omfatta offentliga, kommunalt ägda, fastigheter i centrum och ett mindre antal platser på Norr.

Ejdvinsson och lokalpolisområdets chef Liselotte Jergard har i sitt yttrande till kommunen inga juridiska invändningar mot att det införs.

Däremot uppmanas kommunen att förtydliga att den som trotsar förbudet begår ett brott mot ordningslagen och därmed riskerar böter. Det framgår inte av kommunens förslag.

Någon bot för tiggeri har ännu inte utfärdats i skånska Vellinge, den kommun vars tiggeriförbud står modell för Katrineholm.

Först när en sådan bot prövats av åklagare går det att säga var bötesbeloppet landar.

Enligt Skånepolisen har förbudet hörsammats sedan det infördes strax före årsskiftet. Polisen i Vellinge gick då ut med information på rumänska till tiggande EU-migranter.

– Vi kommer inte att gå ut med information, det förutsätter vi att kommunen gör. Händer det sedan att den inte går fram, har vi rätt att lämna rapporteftergift i form av en tillsägelse. Jag tror inte att det kommer att bli några bekymmer med förbudet, säger Ejdvinsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!