Polisen varnar för åldringsbrotten: "Vi ser en tendens till ökning"

På seniorboendet Strigeln i Eskilstuna har boende blivit kontaktade, och i vissa fall bestulna, av personer som säger sig vara släktingar eller bekanta. Iris Viola Jansson bor på Strigeln och har vid ett flertal tillfällen blivit uppringd av personer som hävdat att de känner henne. Nu varnar polisen för att åldringsbrotten blir fler.

Peter Sigurd är kommunpolis i Eskilstuna.

Peter Sigurd är kommunpolis i Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2018-07-19 04:05

Under tisdagen publicerade polisen i Eskilstuna ett inlägg på Facebook där de varnar för åldringsbrott; brottslighet som riktas mot äldre människor, exempelvis genom att personer uppger sig för att vara en släkting eller ber om hjälp med något för att bli insläppta i den äldres hem.

– Vi ser en tendens till ökning under de senaste månaderna. Även om det inte är någon anstormning av äldre som blir utsatta så är varje ärende ett ärende för mycket, om man säger så. Vi vet av erfarenhet att om man går ut och informerar så gör det att man blir lite mer uppmärksam och kanske ställer en extra kontrollfråga till en person som följer en in i trapphuset, säger Peter Sigurd.

På seniorboendet Strigeln i Eskilstuna är man vaksamma mot utomstående som försöker ta kontakt med de boende. Förra året inträffade ett flertal incidenter där boende blev kontaktade av personer som uppgav sig vara släktingar eller vänner och bad om pengar.

– De ringde och så skulle de komma och hämta pengar. Vid ett tillfälle blev en kvinna av med pengar. En annan gång var det en som stämde träff med en boende, men då avbröt en ur hemtjänstens personal och sa att ’du ska inte sitta här och dela ut pengar’. Efter det gick vi ut med varningar och sa åt de boende att alltid ringa en annan anhörig och stämma av, säger Marie Samuelsson, friskvårdskonsulent på boendet.

På Strigeln bor sedan elva år tillbaka 91-åriga Iris Viola Jansson. Under de senaste åren har hon vid minst 6-7 tillfällen blivit uppringd av personer som påstått att de känner varandra. Iris har dock inte låtit sig luras.

– De har sagt att de känner mig, men jag har avvisat det. Jo men det vet du väl, säger de. De har varit envisa. Nej, säger jag då – och så lägger jag på. Någon gång har jag frågat efter deras namn, men då har det tagit stopp. Sedan har jag tänkt efteråt att jag skulle ha noterat telefonnumret, men det har jag kommit på för sent.

Peter Sigurd berättar att hembesök oftast sker dagtid eller tidiga kvällar. Det finns ett antal exempel på hur personer tagit sig in i trapphus efter den äldre, följt med denne upp till samma våningsplan och där frågat efter ett glas vatten eller papper och penna. I några fall har personen i fråga tagit sig in i lägenheten och stulit plånboken. Enligt Peter Sigurd förhindras dock detta många gånger av att den äldre, likt Iris, är på sin vakt.

– Många är förberedda på detta och magkänslan säger att något inte stämmer. De är med på tåget och hör av sig till oss och det är vi väldigt tacksamma för. Även om vi inte får fast någon där och då så får vi signalement som leder utredningen framåt.

Någon som flera gånger satt ner foten till följd av att magkänslan sagt nej är Iris vän som bor i närheten av Strigeln. Hon vill vara anonym, men berättar att hon flera gånger kontaktats av främlingar som på olika sätt velat erbjuda henne hjälp.

– En gång kom det fram en kvinna när jag gick hem från affären som ville bära min väska, följa med mig hem och packa upp. Tack, sade jag, men jag bär min väska själv. Jag är på min vakt.

Vid ett annat tillfälle hade hon kommit tillbaka från en promenad när en kvinna tog kontakt med henne på gatan utanför huset.

– Hon sa att bodde i närheten och ville följa med mig hem och bjuda mig på kaffe. Jag sa nej men hon sa ’du har ju varit ute och gått, det vore väl gott med lite kaffe’. Jag tackade nej igen men sa att hon kunde följa med till Sörmlandsgården på kvällen och dricka kaffe, men det ville hon inte. Sedan dess har jag aldrig sett människan. Trots att hon bodde i huset bredvid.

Enligt Peter Sigurd tar polisen allvarligt på åldringsbrotten.

– Vi tar allvarligt på brott mot äldre. Det är människor som oftast redan innan befinner sig i en utsatt situation. Det är en låg form av kriminalitet att ge sig på svagare grupper i samhället. Man har tillräckligt i vardagen för att slippa bli utsatt för sådana grejer.

Peter Sigurd betonar vikten av att gå på magkänslan och att kontakta polisen om man utsätts, även om man inte blir bestulen.

– Man ska gå på magkänslan. Är det någon som utger sig för att vara barnbarn, försäljare eller liknande; det ska kännas bekvämt att släppa in någon i lägenheten. Gör det inte det ska man inte släppa in den personen i lägenheten. Blir man utsatt ska man alltid vända sig till polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om