Året är 1978 då Stig-Ove Uddin började på polishögskolan. Ett år senare hade han avklarat det första, mer teoretiska, året och var färdig för att göra praktik.
‒Jag blev placerad i Katrineholm och var där i ungefär ett år. I början av 1980 berättade chefen att det var dåligt med poliser som kunde jobba i Flen så då gjorde jag färdigt med praktik där. Jag tror vi då var 12 poliser i yttre tjänst, säger Stig-Ove Uddin när han sitter på sin veranda.
Han berättar om att det var en annan tid då, en annan organisation.
‒Det var inte så att vi var 12 personer ute hela tiden. Men vi som arbetade täckte upp i stort sett hela dygnet, åtminstone den tiden då det var folk ute i Flen, säger han.
Efter sin avslutade utbildning fick han sedan fast jobb som polis i Flen.
‒En sak som jag tänker på är att det var stökigare förr, mer bråk och stök ute på gatorna. Överlag är det lugnare i Flen nu än vad det var förut.
På frågan om vad det kan bero på är han osäker.
‒Kanske att ungdomar sitter mer hemma vid datorn kanske, jag vet faktiskt inte hur det kommer sig.
Åren gick och år 2000 flyttade den dåvarande polisstationen till nya lokaler och då sökte Stig-Ove Uddin en ny tjänst som kriminalinspektör.
‒Jag ville arbete med ungdomsbrottslighet. Det här med ingripanden när brott begås har jag aldrig varit mycket för. Målet och min tanke med polisyrket har alltid vara att försöka arbete brottsförebyggande. Hindra brotten innan de begås.
Under två år i början av 2000-talet lämnade han sin tjänst i Flen och arbetade på krimjouren i Eskilstuna. Samtidigt som detta flyttades mer och mer poliser från Flen.
2008 gjordes en omorganisation av polisen. Polisstationen i Flen flyttade till en lokal i stadshuset och kriminalavdelningen försvann till Katrineholm. Det fanns inte heller längre någon reception. I fortsättningen skulle kontoret vara bemannat en dag i veckan, resten av dagarna skulle poliserna vara i Katrineholm och åka till Flen om det hände något.
‒Då introducerades något som hette kommunpolis. Då skulle en eller några poliser arbeta nära kommunen med fokus på att arbeta brottsförebyggande. Jag såg en potential i den yrkesbeskrivningen och började jobba som kommunpolis i Flen, säger Stig-Ove Uddin och fortsätter:
‒Jag såg det lite som Kling och Klang. Jag och en kollega skulle vara ute mycket och träffa folk. Vi skulle veta vilka folk var och Flensborna skulle veta vilka vi var.
En tid gick och det kom ingen kollega till Flen och det beslutades även att Stig-Ove Uddin skulle utgå från Katrineholm.
‒Jag gillade inte den idén så jag stannade här. Behovet av polisen försvann inte - så jag förstod inte varför alla skulle försvinna från Flen.
De senaste åren har han arbetat själv på kontoret i Flen, förutom på onsdagar då han fått assistans.
Stig-Ove Uddin säger att det är tråkigt att det blivit på det här sättet, om han fick bestämma hade det varit betydligt fler poliser på mindre orter.
‒Saken är den att om fler poliser hade arbetat här hade det försiggått färre brott. I dag vet vi tillexempel att det ofta står personer och säljer narkotika vid järnvägsstationen i Flen, ganska öppet. Ibland kan vi sätta dit dem, men sedan är de ute igen och begår samma brott. Hade vi varit flera här hade det inte stått något där och sålt narkotika.
[fakta nr="1"]
Samtidigt som den rutinerade polisen ser brister i organisationen tycker han fortfarande att den blivit bättre med åren.
‒Det är en proffsigare verksamhet som polisen bedriver i dag. Men det är en brist av poliser samtidigt som det ställs högre krav vad det gäller rättssäkerhet och rapporteringen av brott, något som tar ännu mer tid av de som arbetar. Jag tror och hoppas att det kommer förändras, man ser ju nu i politiken att det svänger till att det ska bli mer poliser i Sverige.
Den 1 juni gick Stig-Ove Uddin i pension och även fast han inte lämnat in tjänstetelefonen så har han släppt yrket och fokuserar på annat.
‒Nu har jag faktiskt precis köpt en ny timmerbil. Jag röjer en hel del från gårdar och plockar upp annat ris här där jag bor, säger han och fortsätter:
‒I yrket som polis gör man väldigt mycket men ser väldigt sällan några konkreta resultat - men när jag har en stor hög av ris framför mig och sedan tar kranen och tar bort den ser jag direkt ett resultat, att högen är borta. Det finns något otroligt skönt med det.