Det säger Jörgen Svenningsson, chef för Volvo CE:s fabriker i Europa, i en kommentar kring bolagets delårsrapport över det fjärde kvartalet.
Volvo CE har ett antal tuffa år bakom sig med en svag global marknadsutveckling. Men enligt Volvokoncernens chef Martin Lundstedt finns det finns flera tecken på en ljusning.
‒Volvo CE fortsätter att ta marknadsandelar i sina kärnsegment – grävmaskiner, hjullastare och ramstyrda dumprar – och under det fjärde kvartalet vände utvecklingen till det positiva med maskinleveranser som ökade med 19 procent jämfört med året före, skriver han i rapporten som presenterades under onsdagen.
Rörelseresultatet för Volvo CE under det fjärde kvartalet uppgår till 494 miljoner kronor, jämfört med den förlust på 191 miljoner som redovisades samma period 2015.
Vinsten för helåret 2016 blev 2246 miljoner kronor, en ökning med sju procent jämfört med föregående år. Men rörelsemarginalen på 4,4 procent är Jörgen Svenningsson inte nöjd med.
‒Sett till helåret är det egentligen inte bra men under omständigheterna okej. Däremot ser det väldigt bra ut under det fjärde kvartalet. Speciellt när det gäller utvecklingen i Europa och det finns även tecken på att det börjar röra på sig i Kina, säger han.
En del i de förbättrade utsikterna förklaras i ett omfattande arbete som genomförts för att förbättra effektiviteten och produktivitet. Och fler förändringar är på gång. Styrelsen i AB Volvo har gjort en översyn av Volvo CE:s verksamhet och beslutat inrätta en Volvo CE-kommitté där avsikten är att öka bolagets strukturella oberoende inom Volvokoncernen.
‒Det här är nytt och väldigt intressant. Martin Lundstedts fokus sedan han tillträdde har varit på lastvagnar, vilket vi sett resultat av. Nu fokuserar man mer på Volvo CE vilket jag ser som en möjlighet att utveckla det som är specifikt för bolaget.
Ett nytt produktutvecklingsprogram ska också införas, vilket kommer att förändra sättet att leda arbetet.
‒Man frångår nu det som kallas remote management, att chefen sitter på en sida jordklotet med de övriga anställda på den andra sidan. Nu kommer man organisera sig så att de sitter bredvid varandra och fokusera på produktlinjen, vilket är helt rätt väg att gå.
Den sedan tidigare aviserade flytten av Volvo CE:s huvudkontor från Bryssel till Göteborg är också något som Svenningsson tror är bra.
‒När hela ledningen för Volvogruppen sitter samlad borde det logiskt sätt främja verksamheten. Jag tror det är rätt sak att göra, men det får tiden utvisa.
Vid Eskilstunafabriken arbetar i dag cirka 2000 personer. Några större förändringar av storleken på personalstyrkan är inte att vänta.
‒Vi lade ju ett varsel där i maj förra året och det är ju aldrig kul. Nu håller vi på att värka igenom det. Den växande marknad vi ser i Europa nu är direkt positiv för fabriken i Eskilstuna. Går det bra i Europa går det bra i Eskilstuna. Och ser vi att det skjuter fart volymmässigt får vi hantera det.