Postnords personal gör en 42 dagar lång turné genom Sverige och besöker 21 städer för att samla in synpunkter från alla sina kunder. Just nu har de parkerat på Fristadstorget i Eskilstuna.
Båda är ense om att det är både ris och ros som de får ta del av.
Några är missnöjda med att portot höjdes från 7 till 9 kronor vid årsskiftet.
– Det är sant, men vi är fortfarande billigast i Norden och jag tror att vi är tredje eller fjärde billigaste ölandet i Europa, säger Mathias Krümmel, som är chef på en avdelning som heter Sollutions.
Några tycker att förändringen att ett skickat brev ska ta två dagar i anspråk att nå adressaten stället för bara en och det är en försämring som är svår att förstå.
– Fast det gäller ju om du skickar ett brev till Kiruna, om du skickar ett brev härifrån till Stockholm är det fortfarande framme dagen därpå. Vi har miljömål att ta hänsyn till också, vi måste försöka minska koldioxidutsläppen.
Ingen på Postnord förnekar att man ändå brottas med ganska stora problem och omställningar. Det är fortfarande så att antalet brev minskar ganska drastiskt. Men ingen är orolig för att de ska försvinna helt.
– Nej, vi tror att det i framtiden kommer att ses som ganska exklusivt att få en inbjudan till ett bröllop via posten, säger Gunilla Oldberg som är produktionsområdeschef i Västmanland, som även omfattar Eskilstuna.
Några kritiker menar ändå att allt egentligen bara gått utför sedan statliga svenska postverket slogs samman med danska Postnord 2007.
– Om man ser till de röda danska siffrorna i resultaten så har man rätt. Men vad man inte får glömma bort är att vi genom sammanslagningen har fått, och kommer att fortsätta att få, många synergieffekter, säger Mathias Krümmel.
Alltjämt förlorar dock Postnord årligen mellan 5 och 10 procent av hanteringen med brev. Inte ens julkorten är vad de har varit. Från att ha varit uppe på närmare 44 miljoner julkort under ett år så backar man nu steg för steg och hade under fjolåret "bara" 20, 5 miljoner julkort att dela ut.
Något lite kompenseras man av att e-handeln fortsätter att öka, men detta ställer också nya krav på företaget.
– Vi måste i många fall utrusta oss med nya, och större fordon, säger Gunilla Oldberg och lägger till att man självklart tänker klimatvänligt i detta avseende och står precis på tröskeln att köpa in elfordon från danska firman Gardia.
Ytterligare en aspekt med turnén understryker Mathias:
– Vi söker ganska mycket nytt folk, vi behöver 3 000 sommarvikarier nu i sommar.
Så några som klivit ombord i trailern i akt och mening för att skälla ut personalen har vacklat ut med en ansökningsfolder under armen femton minuter senare.
Och så var det där med skället.
– Ibland gör vi fel, men ibland får vi också skället av den enkla anledningen att det är vi som delar ut den mesta posten. Det finns 30 andra operatörer som också delar ut post.
Mathias suckar lite grand:
– Det är smällar man får ta kanske för att man är den marknadsledande aktören.