Retro, loppis, nostalgi, antikt – kärt barn har många namn och på Prima Gamla Grejer finns plats för hela spektrat. Den röda tråden är hög kvalité och passion för det genuina. Efter att i omgångar ha drivit två mindre butiker som mottog översvallande kundrespons men vars kostymer snabbt blev för trånga valde Kent Jansson att utöka. För ett år sedan gick företagets flyttlass till en 365 kvadratmeter stor butiksyta i närheten av Sveaplan där hans estetik kunde komma mer till sin rätt. Det är grupperat och genomtänkt men inte sönderstylat eller pretto.
– Det ska kännas som att komma in i ett vardagsrum, säger Kent. Jag brukar säga att det är loppis de luxe, slitet och schysst. Här finns industri, allmoge, retro och stilmöbler. Inget nyare än 1970-80–tal. Det var en dam här och visade en fin kista med vackra beslag som såg "antik" ut, men jag kunde avgöra att den inte var det. Så nej, man får vara konsekvent.
Föga förvånande var Kents tonårsdröm att bli inredningsarkitekt "men jag har alltid avskytt att plugga" och det omsorgsfullt inredda pojkrummet skvallrade om vad som komma skulle.
– Det var fisknät på väggar, snygga lampor, cigarrlådor på hyllor – tillpiffat.
– Ja, ditt rum såg inte ut som dina kompisars, flikar sambon Carina Magyar in och tillägger:
– Vi var ihop redan då, som 16-åringar!
Så var och hur hittar han allt? Vissa föremål kommer från auktioner men merparten av sortimentet går att härleda till Kents vältränade öga och osvikliga förmåga att nosa upp bra grejer hos privatpersoner.
– Det optimala är lantliga byggnader, typ lador där generationer har samlat prylar. Då är adrenalinet och jaktinstinkten igång. Jag har hittat en del stora råttskelett.
Tillsammans med sin sambo, tillika allt i allo Carina rengör han allt. Kent påpekar att han aldrig kunnat göra allt själv eftersom han utöver att driva butik även jobbar som fönsterputsare.
– Det kan bli 12–14– timmarsdagar. Jag är aktiv på sociala medier och svarar på kunders frågor om priser, mått och liknande.
Hur är prisbilden?
– Som en bättre second hand, från 10 kronor till flera tusen. Stockholmare som kommer hit hoppar jämfota och tycker det är jättebilligt. Det här är inte en lukrativ bransch. I mitt fall handlar det om en sak – passion.