Primärvården får pengar för att främja psykisk hälsa

Med hjälp av pengar från regeringen ska landstinget göra en särskild satsning på primärvården för att främja psykisk hälsa och möta personer med psykisk ohälsa i alla åldrar.

Karin Dahlqvist Claesson, projektledare, landstinget.

Karin Dahlqvist Claesson, projektledare, landstinget.

Foto:

Övrigt2018-01-09 04:04

Det är sammanlagt 220 miljoner kronor som regeringen fördelar till landstingen i landet. Pengarna är en del av en överenskommelse mellan staten, Sveriges kommuner och landsting om en fortsatt satsning på psykisk hälsa under 2018.

Sammanlagt omfattar överenskommelsen 1414 miljoner, en ökning med 529 miljoner och kan inom primärvården användas bland annat för att stärka kompetensen om psykisk ohälsa.

Även om många drabbas av psykisk ohälsa så är inte alla i behov av specialiserad psykiatrisk vård. Primärvården ska vara ingången för all typ av ohälsa för såväl barn som vuxna och äldre. Primärvårdens möjligheter att möta behovet av insatser för psykisk ohälsa är stora med rätt metoder, arbetssätt och kompetens, enligt överenskommelsen.

På landstinget Sörmland jobbar Karin Dahlqvist Claesson som projektledare på divisionen för psykiatri och funktionshinder. Hennes huvuduppdrag är att jobba med de statliga medlen och hon förklarar varför det är viktigt att just primärvården blir ett prioriterat område.

– Det är en jätteviktig aktör för att upptäcka och diagnosticera psykisk ohälsa. Ökad kunskap på vårdcentralerna kan leda till tidigare insatser.

Ett annat prioriterat område i landstingets arbete för att minska antalet självmord är utbildning enligt Karin Dahlqvist Claesson

Landstinget erbjuder flera utbildningar redan, i våras lanserades programmet Youth Aware of Mental health (YAM) för skolelever som får stöd i hur man lär sig hjälpa sig själv och sina kompisar.

Alla som kommer i kontakt med psykisk ohälsa erbjuds också en utbildning i kommunikation och beteende i situationer där man möter suicidnära medmänniskor och deras närstående. Därutöver finns en utbildning om första hjälpen till psykisk ohälsa, som kan bokas till arbetsplatser.

Karin Dahlqvist Claesson menar att medvetenheten behöver ökas ytterligare och att man aldrig får sluta prata om självmord och om hur det kan förebyggas. Samtidigt finns det ett större intresse i dag för de som upplever psykisk ohälsa, säger hon.

Hon har en bakgrund som behandlare inom psykiatrin och berättar att det tidigare var många frågor som var känsliga.

– Man skulle inte väcka den björn som sover. I dag är det en naturlig del för personal inom psykiatrin att fråga efter tankar på självmord. Men vi måste alltid jobba aktivt med frågan.

Uppdrag psykisk hälsa

Staten och SKL är överens om att det behövs en utveckling som omfattar såväl främjande av psykisk hälsa, förebyggande och tidiga insatser som behandling, stöd och rehabilitering för personer med allvarliga psykiska sjukdomar och psykiska funktionsnedsättningar.

Överenskommelsen för 2018 omfattar totalt 1 414 Mkr för att stimulera utvecklingen, vilket är en ökning med 529 Mkr jämfört med 2017.

Läs mer om vad pengarna ska satsas på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!