Lärargalan tillkom förra året med syftet att lyfta lärarnas roll i samhället. I måndags hölls den andra upplagan av galan på Berns i Stockholm och priser delades ut till lärare i åtta kategorier. De nominerade lärarna har alla röstats fram av sina elever varvid en jury sedan utsett vinnarna
Och priset i kategorin bästa språkutvecklare gick alltså till Malin Gill, lärare i engelska och svenska på Faktoriskolan i Eskilstuna.
‒Jag gör något i undervisningen som eleverna tydligen uppskattar och det är en fantastisk känsla, säger hon.
Hon stöttar alltid oss och vill alltid få fram det bästa i oss
Agnes Hjelte, klass 9:1
Som språklärare betonar hon vikten av att läsa och att ett rikt ordförråd bäddar för framgångar och goda studieresultat i andra ämnen.
Faktoriets rektor Kerstin Soläng öser beröm över Malin.
‒Jag är mycket stolt över att ha Malin Gill som medarbetare. Hon har verkligen förtjänat den här titeln. Eleverna på Faktoriet är de verkliga vinnarna som får möta en pedagog som Malin, säger hon.
Att eleverna gillar henne verkar närmast vara en underdrift.
‒Hon stöttar alltid oss och vill alltid få fram det bästa i oss, säger Agnes Hjelte i klass 9:1.
‒Men hon kan vara hård också. Och det är bra, för då gör man det man ska, säger Moa Ergerus i samma klass.
I den motivering eleverna skickade in till galans jury står det bland annat:
"Malin lär inte bara ut för att vi ska minnas det i fyra veckor, utan hon lär oss saker som vi verkligen kommer ha nytta av i resten av våra liv. Malin brinner för sina ämnen och det smittar av sig på oss elever. Dessutom tror hon på oss och är alltid positiv."
Goda relationer ger goda studieresultat, det gäller att hitta guldkornen hos varje elev
Läraren Malin Gill
Ett av de nyckelord hon själv nämner för att beskriva sin styrka som lärare är relationer.
‒Man måste gilla att jobba med ungdomar och det handlar mycket om den sociala biten, att bygga upp en ömsesidig respekt. Goda relationer ger goda studieresultat, det gäller att hitta guldkornen hos varje elev.
Hennes energikälla verkar outtömlig men de dagar då det känns motigt och tungt vet hon var hon ska hämta ny kraft.
‒Det kan vara upplyftande samtal med elever eller med deras föräldrar. Men framför allt handlar det om samtal med kollegor, att vi arbetar tillsammans gör att vi orkar, säger hon.
Läraryrket och skolan hamnar ofta i fokus i debatten och inte sällan med krisartade rubriker om dåliga skolresultat och brist på behöriga lärare. Men den bilden är onyanserad menar Malin Gill och inget hon känner igen sig i.
‒Media ger ofta en becksvart bild av skolan och det är bland annat mot den bakgrunden som jag tycker att Lärargalan är helt fantastisk. Den lyfter fram goda exempel som kan inspirera och locka fler till att utbilda sig till lärare. Men för att göra yrket mer attraktivt behöver vi mer personal och mindre klasser i kombination med högre lön, säger Malin Gill.