Psykiatriska vården upplevs allt bättre

Den psykiatriska vården i länet får något sämre betyg än genomsnittet i landet. I alla fall när patienterna säger sitt om helhetsintrycket inom vuxenpsykiatrin. Men jämfört med för fyra år sedan är trenden att vården upplevs bättre.

Den psykiatriska vården i Sörmland får lägre betyg av patienterna än genomsnittet i landet när det gäller helhetsintryck. BUP hamnar på samma resultat som genomsnittet.

Den psykiatriska vården i Sörmland får lägre betyg av patienterna än genomsnittet i landet när det gäller helhetsintryck. BUP hamnar på samma resultat som genomsnittet.

Foto: Alvin Jens

Övrigt2018-11-12 19:57

Det visar den nationella patientenkäten för i år. Enkäten genomförs med olika tidsintervaller. När det gäller den psykiatriska vården svarade drygt 33 000 patienter, närmare tusen från Sörmland.

Över 40 frågor ställdes som helhetsintryck, om behovet av vård tillgodosetts, bemötande, information och tillgänglighet.

När det gäller slutenvården (slutenvård är när patient blir inlagd för kortare eller längre tid) inom vuxenpsykiatrin och helhetsintrycket ges Sörmland av patienterna betyget 72 av 100. Genomsnittet för riket: 73,5.

Även öppenvården för vuxenpsykiatrin, helhetsintryck, får lägre betyg än riksgenomsnittet, 80,2 mot rikssnittet 82,7.

Jämfört med resultatet från år 2014 är resultatet bättre nu än då.

Dessutom upplever patienterna i år vid klinikerna i Nyköping och Eskilstuna att behoven för vård blivit tillgodosett i högre grad än genomsnittet i landet.

– Det är självklart roligt att en stor andel av våra patienter anser att deras behov av vård tillgodoses. Men vi har också en del resultat lite under rikssnitt, bland annat vuxenpsykiatriska öppenvårdens helhetsintryck. Resultaten ska nu analyseras inom divisionen, säger Marie Kampf Westerberg, chef för division psykiatri och funktionshinder, till landstingets webbplats.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland hamnar på samma resultat som rikssnittet, 81,9.

– Det är värdefullt att få ta del av patienternas erfarenheter på det här sättet. Framför allt är det viktigt för oss att få återkoppling på vad vi gör för att kunna jobba med förbättringar och bibehålla det vi gör bra, uppger Marie Kampf Westerberg.

Undersökning i sex delar

Nationell Patientenkät är en av Sveriges största enkätundersökningar. Sedan 2009 deltar samtliga landsting och regioner. Arbetet samordnas av Sveriges kommuner och landsting.

Undersökningen består av sex delar, barn- och ungdomspsykiatri öppen- och slutenvård, vuxenpsykiatri öppen- och slutenvård, rättspsykiatri öppen- och slutenvård.

Enkäten delades ut till patienter i anslutning till ett besök/vistelse i den öppna eller slutna psykiatriska vården under perioden 1 mars – 31 maj 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!