Räddningsaktionen förgäves – den fridlysta arten skövlades

Doriz Zsiga satte upp flera skyltar för att rädda den fridlysta nattviolen undan slåttermaskinen. Det hjälpte inte.‒Jag blev ledsen och arg, fick en klump i magen, säger Näshultabon.

Doriz Zsiga.

Doriz Zsiga.

Foto:

Övrigt2017-07-11 06:59

Doriz Zsiga, som bor i Näshulta, har en förkärlek för djur och natur. Ett alldeles speciellt förhållande har hon till den fridlysta orkidéarten nattviol, detta sedan hon för drygt fem år sedan hittade ett smultronställe med flera nattvioler i vägkanten utmed väg 700 inte långt ifrån där hon bor.

‒De är flera stycken på ett litet avgränsat område och jag ömmar för dem. De doftar otroligt och jag går dit varje kväll, säger Doriz Zsiga.

I år har hon haft extra stor anledning till att besöka sina favoritblommor.

‒Det var rekordmånga i år, vi kunde räkna till 42 stycken på det lilla området. Jag har aldrig sett så många sedan jag upptäckte dem, säger hon.

För att skydda de fridlysta blommorna tog Doriz Zsiga kontakt med Trafikverket som enligt henne gav rådet att sätta upp skyltar vid blommorna så att de fridlysta orkidéerna inte skulle ryka när Trafikverket genomför slåtter vid vägkanten.

‒De som kör maskinerna kan inte se eller veta var det finns fridlysta blommor annars, säger Doriz Zsiga.

Årets rekordblomning gjorde att hon satte hon upp tre skyltar för att vara säker på att nattviolerna skulle fredas. Det hjälpte föga. När hon vid 10.30-tiden på måndagen rullade förbi vägrenen på väg på semester gjorde hon den dystra upptäckten. Vägrenen var klippt, även innanför Doriz Zsigas omsorgsfullt utplacerade skyltar.

‒De har klippt runt skyltarna, helt idiotiskt! Vill de bara jävlas? Jag blev alldeles bestört när jag såg det.

Några av nattviolerna som stod längst bort från vägen klarade sig, men det flesta blev nedklippta.

‒Jag blev ledsen och arg, fick en klump i magen. Det här är en skyddad växt som vi försöker hjälpa och så gör de så här. Det är tråkigt och det är dessutom ett lagbrott, man får inte göra så här.

Doriz Zsiga har pratat med Naturvårdsverkets jurister som råder henne att prata med Länsstyrelsens och kommunen.

‒Kan hända går jag vidare med det här. Jag får väl kontakta Trafikverket igen, men jag borde inte behöva göra det varje år.

Peter Miinalainen är projektledare för underhåll på Trafikverket och ansvarig för slåttret. Han förklarar att det finns vissa vägar i landet som är utpekade som artrika, men att väg 700 vid Näshulta inte är det.

‒Det är en kulturväg, där gäller vanligt slåtter som inleds efter midsommar den 25 juni och pågår fram till den 21 augusti, säger Peter Miinalainen.

Trafikverket genomför med jämna mellanrum inventeringar och kollar av med Länsstyrelsen för att få en bild av var det finns fridlysta arter.

‒Jag får ibland in tips om var det kan finnas fridlysta blommar och då kollar jag upp vad vi ska göra med mitt miljöfolk som kan det bättre än jag, säger Peter Miinalainen.

Att Doriz Zsiga fått rådet att sätta upp skyltar av någon på Trafikverket tycker han låter märkligt.

‒Skyltar får man i regel inte sätta upp utan tillstånd så det är ingenting vi vill att privatpersoner ska göra, säger Peter Miinalainen.

Så vad ska man göra i Doriz Zsigas situation?

‒Hon får gärna kontakta mig som har hand om området och det är jättebra om hon fotar och visar platsen. Då kan mitt miljöfolk bedöma om det är bevarandevärt. Det ska också bli spännande att höra vem hon har haft kontakt med på Trafikverket förut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!