Granne med den igenstängda biografen på Fristadstorget håller Friskis och Svettis till, i en källarlokal på 3 000 kvadratmeter. Av föreningens kostnader på runt åtta miljoner, täcks ungefär en halv miljon av kommunala bidrag. Den största delen, drygt 320 000 kronor är bidrag som svarar direkt mot antalet medlemmar i åldern 7 till 20 år och pengarna går till ledarledd verksamhet för dem. Alla föreningar som anordnar ungdomsverksamhet kan dessutom få ett konsulentbidrag om 90 000 kronor. Därutöver får Frisks och Svettis 50 000 i hyresbidrag samt 20 000 i utbildningsbidrag. Vart och ett av bidragen har ett tydligt användningsområde.
Storlek och syfte med de olika bidragen kan givetvis diskuteras – och det är möjligt just eftersom det är så tydligt hur många kommunala kronor som går till exakt vad.
Jämför detta med stödet till idrottsföreningen ASK, som består av ett synnerligen fördelaktigt hyreskontrakt. Föreningen betalar en kvadratmeterhyra om 136 kronor. Denna subvention av hyran är det enda kommunala bidraget till föreningen. Men hur stort är stödet egentligen? Vilken är den marknadsmässiga hyran? Svårt att veta.
Vi kan bara gissa, men låt oss då gissa:
Det centralt belägna gymmet World Class betalar runt 800 kronor per kvadratmeter, det mindre centralt belägna Powergym något mindre. Friskis och Svettis källarlokaler kostar ungefär 500 kronor per kvadratmeter.
Om den marknadsmässiga hyran för ASK:s fräscha lokaler skulle ligga på, låt säga, 700 kronor per kvadratmeter skulle årshyran uppgå till 1 120 000 kronor för 1 600 kvadratmeter. ASK betalar 218 000. Om vår gissning är rimlig innebär hyreskontraktet ett kommunalt bidrag på drygt 900 000. År efter år, utan ett tydligt uppdrag eller specificerat användningsområde. Klubbens barn- och ungdomsverksamheter kan växa eller krympa utan att det kommunala stödet påverkas.
På gårdagens ledarsida berättade Eva Königsson och Anna Pallhed Nordh från kultur- och fritidsförvaltningen i ett inpass att det pågår en översyn av föreningsstödet. Bland annat skriver de att stödet ska ses som ett erkännande av föreningarnas samhällsnytta.
Det är en lite märklig formulering, men i grunden handlar det ju om precis det. Stödet ska motsvara omfattningen av den verksamhet som kommunen vill stödja.
Medborgarna bör kunna förvänta sig att en översyn av det slag som Königsson och Pallhed Nordh skriver om resulterar i ett nytt hyreskontrakt mellan kommunen och ASK. Och att föreningen därefter får ansöka om bidrag för verksamhet, hyra, konsulent och utbildning precis som alla andra.