[fakta nr="1"]
Det är lönehelg och Strängnäs centrum är fullt av folk. Klockan är strax innan 15 denna lördagseftermiddag den 27 september och två väktare ska just fylla på Swedbanks automater på Källgatan, när plötsligt flera gevärsskott ljuder genom centrum.
Bakom väktarnas bil har en silverfärgad Porsche Cayenne svängt upp. Ut hoppar tre maskerade män med automatvapen och en av dem skjuter en salva rakt upp i luften. En av rånarna tvingar väktarna att öppna ståldörren in till byggnaden så att de kommer åt bankomaterna. En annan sågar sig in i värdetransportbilens bepansrade lastutrymme med hjälp av en vinkelslip, medan den tredje håller vakt på gatan med sin Kalasjnikov lutad mot axeln. Pengaväskorna från bilen langas in i banklokalen, innan rånarna lämnar platsen. Kvar på trottoaren ligger ett skarpladdat automatvapen som någon av dem glömt.
Alltihop skedde framför ögonen på ett par dussin förvånade, men inte handlingsförlamade, vittnen. I början av 2000-talet kom japanska mobiltelefontillverkare på att det går att förse telefonerna med kameror. Året innan rånet på Källgatan var Apples första Iphone en av de stora tekniknyheterna. Så redan när rånarna hoppade ur sin silverfärgade bil, var det flera av vittnena som sträckte ner handen i byxfickan och fiskade upp sina trogna följeslagare för att föreviga det som skedde framför dem. Med dussintals amatörbilder och videor hade plötsligt polisen ett nytt vapen till hjälp i jakten på de skyldiga.
Några av filmerna finns fortfarande att se på nätet. På en video hörs en av rånarnas röst tydligt när han skriker "Akta, vi kommer och tar er. Akta nu kommer vi" till en av de vittnen som filmade händelsen.
[youtube id="UOdhjdaE3a0"]
Lars Franzell är utredare vid polisens enhet för grova brott, men på den tiden var han även presstalesperson. Han minns händelsen mycket väl.
‒Ovanpå parkeringen vid Ica Bengtsson fanns en väktare som rånarna sköt mot. Jag tror att de sköt i luften för att skrämmas, det går inte att styrka att de ville avliva honom, men han aktade sig för att sticka upp huvudet, säger han.
Några timmar efter rånet fick polisen larm om en brinnande bil. Det visade sig vara den silverfärgade Porschen, stulen i Stockholm, som dumpats på en gammal skogsväg utanför Stallarholmen.
Bakom Rekarnegymnasiet i Eskilstuna hittades ytterligare en brinnande bil, en Volkswagen golf som också stulits i Stockholm, som sattes i samband med rånet. Men där slutade polisens spår efter trion. Polisen tog hjälp av tv-programmet Efterlyst för att hitta rånarna.
[youtube id="E-tnOoYKUOw"]
Veckor blev månader utan något genombrott, och så småningom ledde bristen på ledtrådar till att utredningen lades ner. Men preskriptionstiden för grovt rån är 15 år, och den är ännu inte nådd. Det innebär att polisen när som helst kan ta upp utredningen igen om det dyker upp något nytt. Därför vill inte Lars Franzell berätta exakt hur långt polisen kom.
‒Vi gjorde en otrolig massa utredningsåtgärder kors och tvärs här och i andra län, men det ska inte banditerna få veta ifall det dyker upp nya uppgifter. Det kan till exempel vara någon som vet något, eller att en av rånarna blir religiös och vill bikta sig för oss, säger Lars Franzell.
Inte heller vill han säga hur mycket pengar rånarna fick med sig, men han bekräftar att rånbytet aldrig hittats.
‒Nej, pengarna har de festat upp, eller så förstördes de av färgampullerna i väskorna.
Värdetransportrånet på Källgatan var ett av de första brotten i Strängnäs där polisen tydligt märkte av den nya mobiltelefontekniken.
‒Vi fick in en otrolig mängd bilder och foton från rånet. Filmer på brott kan hjälpa oss. Oftast är det inte kvalitet av den arten att man kan identifiera gärningsmän, men man kan se händelseförlopp och det finns en viss nytta i det. Det är hur bra som helst, det hade vi aldrig förr i tiden.
Samtidigt höjer han ett varningens finger. Vid rånet på Källgatan minns han att förbipasserande stannade i klungor nere vid torget för att filma och hålla upp sina barn så att de kunde se vad som hände, utan tanke på att rånarna hade skarpladdade vapen.
‒En förlupen kula hade kunnat göra slut på en person. Det är bra om folk har möjlighet att filma, men kanske inte på det här viset med fara för sina liv, säger Lars Franzell.