Inom 50 år väntar stora investeringar för Strängnäs kommun i allt från skola och äldreomsorg till vägar och broar. Samtidigt väntas befolkningen bli äldre; fler behöver omsorg samtidigt som skatteintäkterna minskar. För att lättare kunna planera för allt detta fattade kommunen beslut hösten 2016 hyresavtalen för Campusområdet och Thomaskomplexet klar. Hyresavtalen har tidigare fått mycket kritik för att de kostar kommunen mycket pengar. Mellan år 2022 och 2024 löper avtalen ut, och det är dags för ett beslut om de ska förlängas eller om kommunen ska se sig om efter nya lokaler.
Utredningen visar det som många redan visste, att lokalkostnaderna är oproportionerligt höga. Thomasgården är till exempel mer än dubbelt så dyr som Mariagården och fyra gånger så dyr som Hammargården. Samtidigt är lokalerna i dåligt skick och anses vara dåligt anpassade till verksamheten, eftersom huset byggdes för att inhysa ett gymnasium och inte ett äldreboende.
Tiden är en begränsande faktor. Vi behöver agera på flera fronter samtidigt.
Lars Ekström
Hyran för Thomas arena är nästan fyra gånger så hög som kommunens näst dyraste sporthall, den på Mariefreds skola. Både arenan och badet behöver rustas upp inom några år.
‒Det är framför allt badet som närmar sig slutet på sin tekniska livslängd. Det behövs en genomgripande renovering, kanske en ny bassäng så att den inte börjar läcka eller så, säger teknik- och servicekontorets chef Lars Ekström, som är en av de ansvariga för utredningen.
Om inte det görs av fastighetsägaren, bör kommunen lämna lokalen, slår utredningen fast.
Lokalkostnaden för nya Thomasgymnasiet på Campus är 64000 kronor per elev, jämfört med rikssnittet på 20000 kronor per elev. Skolan ligger också långt från resecentrum, vilket gör resan för elever från Åkers styckebruk och Mariefred lång. Campuslokalerna är nyligen renoverade, men inte helt perfekta för nuvarande verksamheter. Till exempel har hemtjänsten svårt att parkera i anslutning till sin lokal. Strängnäs business park borde hellre ligga mer centralt i Strängnäs, slår utredningen fast.
Om kommunen ska vara kvar i Thomaskomplexet och på Campus, måste hyresavtalen omförhandlas, det är en av slutsatserna i utredningen. Kanske behöver inte alla ytor ingå i hyresavtalen.
Flera andra lösningar föreslås också i utredningen. Bland annat finns möjligheten att göra om någon av kommunens egna lokaler och flytta verksamheter från Thomaskomplexet eller Campus dit. Skollokaler har kommunen till exempel gott om. Enligt utredningen finns det möjlighet att göra om Paulinska skolan och Vasaskolan, eller Benningeskolan som i dag är uthyrt och inhyser Europaskolan Rogge.
Även centralköket, som också finns på Campus, skulle kunna flytta.
‒Jag tror att man skulle kunna hitta lösningar genom smärre investeringar, till exempel genom att sprida ut det till andra kök. Vi har inte så mycket där ute, och om man bygger ett nytt äldreboende kanske man bygger ett nytt tillagningskök där, säger Lars Ekström.
Det finns också möjligheten att bygga en ny gymnasieskola, men det bedöms kosta omkring 200 miljoner kronor. Att hyra gymnasielokaler av någon privat aktör rekommenderas inte i framtiden, enligt utredningen.
[fakta nr="1"]
För en simhall behövs det en ny byggnad om inte kommunen ska vara kvar i Thomaskomplexet. Larslunda anses av utredarna vara en lämplig plats. Om kommunen inte vill bygga själv, finns möjlighet till en så kallad offentlig-privat-samverkan. Det innebär att kommunen betalar en privat aktör eller organisation som bygger lokalen och bedriver verksamheten.
Vad gäller Thomasgården finns det möjlighet att detaljplanera för ett nytt äldreboende i till exempel Södra stadsskogen eller Måsenområdet, enligt utredningen.
Redan nu bör kommunen börja utreda de alternativa lösningarna, enligt rapporten, även om förhandlingarna med de befintliga fastighetsägarna inte är klara.
‒Tiden är en begränsande faktor. Vi behöver agera på flera fronter samtidigt. Vi har en uppsägningstid som vi måste beakta och det tar tid att bygga en ny gymnasieskola, till exempel, säger Lars Ekström.