Reaktioner efter SN:s artikel – nu vill politiker se förändringar i vården

Anders Häggberg upplevde fruktansvärda smärtor. Han fick ingen tid till sin vårdcentral, han hänvisades till akutmottagningen, som sa att han skulle vända sig till sin vårdcentral. Så här ska det inte gå till, anser politiker.

Foto:

Övrigt2019-03-07 06:11

Anders Häggberg är bara ett exempel på hur patienter riskerar att bollas mellan olika vårdinrättningar. Andra vittnar om liknande upplevelser.

Magnus Leivik (M) är oppositionsråd i region Sörmland. Han menar att det kostar energi för både patienter och vårdpersonal att ägna sig åt att lotsa patienter.

– Det är huvudlöst, säger han.

Magnus Leivik har föreslagit vårdcentraler intill akutmottagningarna. Det skulle avlasta akutmottagningarna. Han har även förordat vårdlotsar, som ska styra patienter till rätt vårdnivå.

– Vi vill även se videorum på akutmottagningarna och snabbkliniker ute i samhället (vid till exempel köpcentra), säger han.

Väntetiderna vid landets akutmottagningar fortsätter att öka över hela landet, enligt Socialstyrelsens senaste rapport. Samtidigt ökar överbeläggningarna i Sörmland och är åter högst i landet. Höga överbeläggningar innebär att akutmottagningarna påverkas när patienter ska slussas vidare.

I ett försök att minska trycket på akutmottagningarna infördes gratis (avgiftsfritt) besök på vårdcentralerna. Men antalet besök på akutmottagningarna har ökat – och det har även antalet besök till vårdcentralerna.

Jonas Lindeberg (Vård för pengarna) säger att det inte är bra att patienter bollas runt, men att 90 procent av sörmlänningarna får telefonkontakt samma dag med sin vårdcentral, vilket är något högre än rikssnittet.

– Vi försöker öka tillgängligheten och vi behöver fler distriktsläkare. När det gäller akutmottagningarna har vi fortfarande tillgänglighetsproblem och då kommer patienter i kläm, säger Jonas Lindeberg.

Han är inte främmande för vårdcentraler intill akutmottagningarna. Införandet av lättakuter på vårdcentralerna har på en del håll fungerat väl, på andra mindre bra, menar han.

Jonas Lindeberg förklarar att det pågår diskussion om olika alternativ för att underlätta för patienterna att få rätt vård på rätt nivå.

Många kommentarer

Många har hört av sig med anledning av att patienter bollas runt i vården. Här är ett urval av kommentarer:

"Känner igen de där jag har konstant värk i kroppen men får inte rätt hjälp dom skriver ut piller å säger de blir säkert bra. Gode less sjukvården i Nyköping."

Stina Stålnacke

"För 2 veckor sen hade min 6-månaders dotter andningsbesvär pga förkylning, vc hade ingen tid, bad mig ringa barnkliniken som bara tar emot bebisar mellan 0-6 månader.

Barnkliniken säger att det är vc som ska hjälpa oss för hon är 6+ månader gammal vilket jag visste men vc hade inga tider den dagen alls.

Som tur va gjorde barnkliniken ett undantag denna gång...Urdåligt å bli kastad emellan å få dåligt bemötande av barnkliniken när det faktiskt är vc som ska ta emot oss."

Elin Engstrand

"Om nu Nyköping ska växa med 700 invånare per år, vill man inte att det ska flytta in barnfamiljer? Vilka påtryckningar kan kommunens politiker göra på regionen?"

Agneta Jansson

"Landstinget Sörmland i ett nötskal, i alla fall i Nyköping. Har en son som behöver hjälp med sin astma då vi starkt misstänker att han inte får i sig sin medicin ( detta enligt både oss och sjukgymnast som larmat oss) . Att kunna andas är inte prioriterat utan han står på kö sedan 15/2 på barnkliniken, pratade med dem senast igår och än finns ingen tid i sikte. Han har bollats runt av landstinget sedan april 2009 men eftersom det inte finns läkare som törs/ kan sätta diagnoser om inte fall är solklara så fortsätter man att kasta gris med honom. Det är upp till oss föräldrar att hitta rätt läkare och vård, enligt landstinget!"

Marie Persson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!