Regeringsuppdrag till tingsrättens

Justitieminister Morgan Johansson (S) vill att det ska gå att bevilja resning i brottmål där nya uppgifter kommit fram om den misstänktes ålder. Nu ska Per Lennerbrant, lagman vid Eskilstuna tingsrätt, utreda frågan.

Per Lennerbrant, chef för Eskilstuna tingsrätt, ska på regeringens uppdrag utreda om det ska gå att bevilja resning i brottmål där nya uppgifter kommit fram om gärningsmannens ålder.

Per Lennerbrant, chef för Eskilstuna tingsrätt, ska på regeringens uppdrag utreda om det ska gå att bevilja resning i brottmål där nya uppgifter kommit fram om gärningsmannens ålder.

Foto:

Övrigt2017-08-01 17:04

I september 2015 utsatte fyra unga killar en kvinna för en brutal gruppvåldtäkt på Fåfängan i Stockholm. Tre av dem dömdes för övergreppet men det rådde stor osäkerhet om deras åldrar. En av dem dömdes till sluten ungdomsvård eftersom han uppgett att han bara var sexton år vid brottstillfället. Efter uppgifter från marockanska myndigheter framkom senare att han varit 20 år då brottet begicks.

Åldern har stor betydelse för om en person kan åtalas och dömas för brott. Det påverkar också valet av påföljd.

Men enligt nuvarande regler går det inte att bevilja resning om det senare framkommer att gärningsmannen varit äldre än vad domstolen utgått från. Det har Högsta domstolen slagit fast. Den uppmärksammade händelsen vid Fåfängan är ett av skälen till att justitieministern nu vill se över lagstiftningen vad gäller möjligheterna till resning i brottmål när det kommer fram nya uppgifter om den tilltalades ålder.

Uppdraget att utreda en eventuell ändring i bestämmelserna har gått till Per Lennerbrant, lagman och chef för Eskilstuna tingsrätt. Han har en bakgrund som departementsråd vid justitiedepartementet där han jobbade mellan 2002 och 2016.

‒Det är ett viktigt uppdrag och en viktig fråga. Det handlar ytterst om rättsväsendets förmåga att avgöra fall på ett riktigt sätt. Frågeställningen är också viktig när det gäller allmänhetens tilltro till att rättsväsendet kan lagföra brott på ett riktigt sätt, att det finns en ändamålsenlig reglering kring det här, säger Per Lennerbrant.

Den 1 oktober ska han sätta i gång med utredningen och har fram till den 1 juni 2018 på sig att redovisa sina slutsatser. Jobbet som chef för tingsrätten kommer dock inte att påverkas av utredningsarbetet säger han.

‒Nej, inte alls. Jag har en heltidsanställd sekreterare som ska jobba med mig kring detta och hon kommer att göra en stor del av jobbet. Tack vare mina flexibla arbetstider har jag också möjlighet att fördela min tid och jobba med det här uppdraget utan att det påverkar mitt arbete som lagman på ett negativt sätt.

Vilken typ av förslag utredningen kommer att utmynna i vill Per Lennerbrant inte spekulera kring.

‒Jag har ett fritt mandat att fundera över de här frågorna och vill inte föregripa utredningens slutsatser.

Resning

När en dom inte kan överklagas är utgångspunkten att avgörandet står fast. Men om nya viktiga omständigheter eller bevis kommer fram som tidigare inte var kända kan en ansökan om resning göras för att målet ska kunna prövas på nytt.

Källa: Högsta domstolen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!