Regionens huvudstad en fråga som delar Sörmland

Eskilstuna eller Nyköping eller Flen? Vilken ort som ska bli region Sörmlands huvudstad splittrar länet. Strängnäs vill se Eskilstuna som regionhuvudstad. Men flera andra ser Nyköping som ett självklart val. – Vi stödjer Nyköping fullt ut, att börja riva och slita i det här är bara larvigt, säger Göran Dahlström (S) kommunalråd i Katrineholm.

Jacob Högfeldt, Strängnäs.

Jacob Högfeldt, Strängnäs.

Foto:

Övrigt2017-05-03 20:20

Det började med att Eskilstunas kommunalråd Jimmy Jansson (S) proklamerade att Eskilstuna är en bra plats att leda den nya regionen ifrån.

– Sätet i länet har legat i Nyköping i många år men tillsammans med Strängnäs utgör Eskilstuna halva länets befolkning. När man nu ska bilda en region är det läge att passa på och göra en rejäl nystart för att ta nästa steg i utvecklingen, sa bland annat Jimmy Jansson.

Och av Sörmlands 289 000 invånare bor drygt 138 000 i Eskilstuna (104 000) och Strängnäs (drygt 34 000) kommuner, att jämföra med södra länets 90 000 (Nyköping 55 000, Oxelösund 12 000, Trosa drygt 12 000 och Gnesta knappt 11 000).

Strängnäs kommunalråd Jacob Högfeldt (M) stödjer Jansson.

– Norra Sörmland är och kommer att bli en starkare del av länet, befolknings- och utvecklingsmässigt sett, säger Jacob Högfeldt.

Han säger att när det blir dags att välja regionhuvudstad kommer Strängnäs att stödja Eskilstuna.

Men vad säger övriga kommuner?

– Vi har pratat om att vi ska värna Nyköping, säger Annelie Bengtsson (S) kommunalråd i Vingåker.

Hon säger att hon förstår Jimmy Janssons resonemang och att Eskilstuna är den stora staden, men att det för Vingåker inte spelar någon egentlig roll.

Göran Dahlström i Katrineholm säger att länets kommuner var överens redan när Svealandsregionen var på tapeten att man då skulle stödja Nyköping. Att det nu uppkommer diskussion om att Eskilstuna ska bli regionhuvudstad när Sörmland ska bilda egen region tycker han är "dumheter".

– Nyköping är vår regionhuvudstad, säger han.

Ann-Sofie Lifvenhage (M) kommunalråd i Gnesta säger att Nyköping är en fördel inte minst geografiskt sett för Gnestas del.

– Vi har en historisk koppling till Nyköping mer än någon annan sörmländsk kommun, säger hon.

Daniel Portnoff (M) kommunalråd i Trosa sitter med i styrgruppen för regionförhandlingarna. Han säger att utgångspunkten är att det inte ska göras några förändringar vad gäller huvudsäte.

– Utgångspunkten är att där vi i dag har funktionerna ska regionsätet vara. Vi är beroende av medarbetarna som har nyckelfunktioner och då ska vi inte börja prata om att flytta dem, säger han.

Oxelösunds kommunalråd Catharina Fredriksson (S) säger att det inte finns någon anledning till ändra den utgångspunkt som landstinget gått fram med att Nyköping ska kvarstå som huvudort.

Flens kommunalråd Jan-Erik Larsson (S) svarar så här på frågan Eskilstuna eller Nyköping:

– Då säger jag Flen.

Regionen tar över uppgifter

Utöver samma uppgifter som ett landsting (hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, kultur, tandvård) ansvarar en region för tillväxtarbetet, planering av infrastruktur, utvecklingsinsatser inom näringsliv, turism, arbetsmarknad och utbildning.

En del uppgifter från länsstyrelsen kommer också att övertas.

I dag består landstingsfullmäktige av 71 ledamöter/personer. Det kommer inte bli fler. Kommunallagen säger att landsting med över 200 000 röstberättigande invånare ska ha 71 ledamöter, med fler än 300 000 röstberättigande ska antalet ledamöter vara 101.

Däremot blir det aktuellt med fler politiska nämnder, som i dag är utspridda på regionstyrelsen, kollektivtrafikmyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!