Det är Svenska Livräddningssällskapets (SLS) som sammanställt statistiken och man betonar att det är fråga om en preliminär sammanställning.
Fördelat länsvis så visar det sig att Sörmland klarade sig helt undan drunkningsolyckor i förra månaden. Men samtliga grannlän hade minst en dödsolycka på isarna.
– Nu var det en knepig isläggning just i januari i år, säger Mikael Olausson på livräddningssällskapet. Vi har haft höga vattenflöden samtidigt som vi haft två snösmältningar.
– Det ändrar förutsättningarna radikalt.
Nu hoppas man från livräddningssällskapets sida att man får hjälp att föra ut det livsviktiga budskapet att så många som möjligt anmäler sig till kurserna som erbjuder isvaksträning.
– Simhallarna har artificiella isflak som de bör ta fram så folk får en chans att pröva på om greppen sitter i som de ska, säger Mikael Olausson.
Kanske borde även alla idrottslärare göra den här isvaksträningen till ett obligatoriskt inslag. Den är inte det i dag.
– Vad som är lagstadgat är att alla elever i årskurs 6 ska vara simkunniga. I högstadiet följer sedan hjärt- och lungräddning som även innehåller en nödsituation vid vatten.
Tittar man närmare på statistiken med omkomna människor så har de delats upp i grupper på båt, fiske och is. En har dött i samband med en fritidsbåtolycka, tre i samband med vinterfiske och 9 har dött då de gått genom alltför bräckliga isar.
I den senare gruppen ingår tre långfärdsskrinnare och några som gått genom isen med sitt fordon.
– Men här ingår även någon som har varit ute på en promenad på isarna, någon som genat över ett vattenhål på en golfbana i södra delen av landet och en 50-årig man som omkom då han var ute och kitesurfade på stränderna utanför Laholm.
– Sannolikt slog surfaren hårt i botten nära strandkanten och slogs medvetslös i fallet och sedan drunknade.