Från årsskiftet har 782 fall av salmonella hittills upptäckts på katter, rapporterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Enligt veterinär Elina Lahti vid SVA, så har salmonellautbrottet i år skett ovanligt tidigt på året.
– 2016 var över 500 katter smittade men det har vi redan passerat. Hittills har det varit flest fall av salmonellasmitta under vecka fem i år men vi vet ännu inte hur det utvecklas eller om det stannar av, säger Elina Lahti.
Orsaken till utbrottet kan hänga samman med den milda vintern i Mellansverige som gör det smutsigare under fågelborden, där avföringen samlas och bakterierna sprids vidare.
Bondkatten Astor i Gnesta är en av katterna som drabbats av salmonella, berättar hans ägare Tessa Lyander Nordsten. Sedan familjen flyttat från Stockholm till Gnesta så har Astor blivit en utekatt som ibland fångat möss och småfåglar.
– Men för några veckor sedan var han allmänt hängig och när vi upptäckte att han sov på ett och samma ställe under natten, så gick vi till veterinären som konstaterade att katten var uttorkad och smittad, säger Tessa som inte är orolig för att någon i familjen ska smittas av salmonella.
– Handhygien är A och O. Dessutom är Astor lika pigg igen som vanligt nu.
Vanligtvis kan katten själv klara av att göra sig av med smittan utan att behandling behöver sättas in.
Det första fallet av salmonella bland katter i Sverige påträffades 1999. Sjukdomsbilden kan variera från infektion som inte ger några symptom, till allvarlig mag- och tarminfektion med feber, kräkningar och diarré. I värsta fall kan infektionen leda till döden.
– Vi har fått in ovanligt många anmälningar om salmonellasmittade katter i år. Det rör sig om två typer av salmonella, säger länsveterinär Ann Jaconelli.
– Hur sjuk katten blir beror förstås även på hur många smittade småfåglar katten eventuellt fått i sig, immunitetsskyddet, hur gammal katten är och i vilken kondition djuret är, menar länsveterinären.
För att smittan inte ska spridas vidare till människor så gäller noggrann handhygien, speciellt efter rengöring av kattlåda och vid hantering av den sjuka katten.