Under 2006 anmäldes 672 narkotikabrott i Eskilstuna – under 2016 anmäldes 2318. Siffrorna, som nyhetsbyrån Sirén och journalistbyrån Journalism++ sammanställt utifrån Brottsförebyggande rådets statistik, visar en kraftig ökning av antalet anmälda brott de senaste tio åren.
Simon Råberg som är tillförordnad gruppchef för brottsspaningsgruppen i Eskilstuna menar att en viktig orsak till ökningen är att polisen sedan 2010/2011 har särskilda grupper som jobbar mot narkotikabrott.
– Ju mer resurser polisen lägger på narkotikabrott desto fler brott upptäcks, säger Simon Råberg.
Enligt honom är det svårt att svara på om det finns mer knark i omlopp i dag än för tio år sedan. Däremot har de sett att kokain och heroin blivit allt vanligare i Eskilstuna.
– Det är tunga droger som tagit mark i Eskilstuna. Jag kan inte säga om inställningen är mer liberal eller om mängden totalt ökat, det skulle man behöva statistik på. Men även här spelar det ju roll hur hårt vi arbetar. Ju längre tid sådana här särskilda grupper får finnas desto duktigare och effektivare blir vi, säger Simon Råberg.
Eskilstuna-Kuriren har tidigare rapporterat om hur polisen samarbetar med krögare i stan för att upptäcka narkotikabrott. Sedan förra året har personal på tio krogar gått polisens utbildning "Krogar mot knark" för att lära sig hur de ska agera för att motverka narkotikabrott.
– Det har ju gjort att man får en personlig kontakt med personalen och det underlättar när man jobbar i den miljön, säger Simon Råberg
Men enligt honom är det inte insatserna på krogen som leder till flest anmälda narkotikabrott utan den största andelen knarkbrott upptäcks vid andra polisingripanden.
– Samtliga poliser jobbar aktivt mot narkotikabrott. Det har funnits uttalade satsningar i omgångar men inte nu, utan det här handlar om engagemang och intresse hos poliserna som jobbar i Eskilstuna. Kul att vårt arbete ger resultat.