‒Innan jag kom hit trodde jag att det skulle vara tråkigt att sortera folks begagnade saker. Men när man har kommit in i det blir det kul. Man kollar in grejerna och kan hitta fina saker. Man pratar med varandra och diskuterar vad vi ska göra med grejerna, säger Alva Haugdahl.
Hon praktiserar under tre veckor på Retunas inlämningsdepå Returen dit man kan lämna begagnade saker som är fungerande eller kanske bara lite trasiga. I vanliga fall är det bara personal från kommunens arbetsmarknadsenhet AMA som sorterar sakerna som sedan säljs i butikerna i gallerian eller lämnas till återvinning.
Under sommaren får de sällskap av feriepraktikanter. Alva Haugdahl, 17, Rooa Abdalah, 18, och Marco Ylitalo, 17, påbörjade sin feriepraktik den 3 juli.
‒Man kommer in i det ganska fort, säger Anna Haugdahl.
I Returen sorterar de bland annat möbler, prylar och kläder.
‒Det som är roligt är att man får göra olika saker. Man kommer inte bara hit och får göra en sak som att sortera utan man får göra andra saker, till exempel stå i butiken, säger Rooa Abdalah.
I ansökan om feriepraktik kan man välja vilka perioder man vill jobba, inom vilket arbetsområde och inom vilket geografiskt område i Eskilstuna.
‒Jag tog typ allt för jag ville jobba på sommaren. Då hamnade jag här, säger Alva Haugdahl.
Vad har du fått för första intryck?
‒Jag tycker att det är kul. Ibland blir det lite enformigt, men då har jag frågat om jag får prova något nytt och då har jag fått göra det. Jag har fått stå lite i butiken och följa med upp på rampen och slänga sopor. Man får göra lite olika saker om man vill det.
Har du sommarjobbat tidigare?
‒Nej, faktiskt inte.
Butiken som hon har provat att stå i är AMA Outlet som ligger i anslutning till Returen. Det är en byggmaterialsbutik som säljer en del av de saker som kommit in till Returen. Det kan bland annat röra sig om återbrukade gamla dörrar, fönster, wc-porslin och bräder.
I år var det rekordmånga som sökte feriepraktik. Marco Ylitalo fick först en reservplats innan han blev antagen.
‒Det var jättetur att jag kom in. Jag ville jobba. Det är jättebra för framtiden, men det är också väldigt kul att göra det, säger han.
Feriepraktikanterna, som ska vara mellan 16 och 18 år, anställs inte genom någon traditionell rekryteringsprocess. Det ställs inga krav på utbildning, yrkeserfarenhet körkort eller annat. Platserna tillsätts i stället genom ett lottnings- och matchningsförfarande.
‒Jag tycker att det är jättebra för att man får en chans. Man kanske inte har haft så lätt att få jobb för att man inte har några tidigare referenser eller någon tidigare erfarenhet, säger Alva Haugdahl.
Ungdomar som inte har haft feriepraktik tidigare går före de som har haft feriepraktik. I övrigt lottas platserna ut.
‒Man får inte studiebidrag på sommarlovet så då är det bra att man har en chans att tjäna pengar själv, säger Alva Haugdahl.