– Kunderna tror inte riktigt att det är sant när de kommer. Men det är våra egna, svenska jordgubbar.
Det säger Peter Johansson på Solby gård i Eskilstuna. Den 20 maj var det jordgubbspremiär på gården.
Sedan värmen kom har det gått snabbt, och till sommaren ser prognosen god ut för att de inhemska bären ska räcka till åt alla.
– Skörden håller på och jobbar i kapp. Vi har haft en ovanligt lång värmeperiod nu, till skillnad mot förra sommaren då blommorna frös bort och odlingarna aldrig hämtade sig. Den bilden ser vi inte alls i år, vi har inga frostskador och en fin utveckling, kanske lite för varmt, säger bärrådgivare Magnus Engstedt på Bärfrämjandet till TT
– Det blir gott om jordgubbar, det kommer finnas stora kvantiteter till midsommar i alla fall. Importen blir överflödig, säger Magnus Engstedt till TT.
Också för resten av säsongen ser prognosen bra ut. Många olika odlingssystem och jordgubbssorter, liksom den geografiska spridningen, borgar för tillgång hela säsongen.
– Den här långvariga värmen tenderar att spridningen komprimeras lite grann. De senare sorterna kommer lite tidigare, det blir konsekvensen. Värmen är ju ganska unik, säger Magnus Engstedt.
Vädret kan också ändras snabbt, och några veckor senare kan läget för jordgubbarna se annorlunda ut, påpekar han.