Rektorn efter föräldrarnas larm: "Det har eskalerat"

Rektorn på Mesta skola har full förståelse för föräldrarnas oro och bekräftar att antalet kränkningar har ökat på skolan.‒Det är hemskt, men vi har haft 70 kränkningsanmälningar under hösten, säger Ann Haume.

Ann Haume är rektor på Mesta skola som har haft problem med kränkningar och våld en tid.

Ann Haume är rektor på Mesta skola som har haft problem med kränkningar och våld en tid.

Foto:

Övrigt2018-01-25 11:18

I går skrev Eskilstuna-Kuriren om den stora oron bland föräldrar till barn på Mesta skola. Föräldrarna larmar om att elever utsätter andra elever för bland annat kraftiga strypgrepp, knytnävslag, sparkar mellan benen, slag med pinnar och stick med nålar och pennor. Många föräldrar beskriver hur våldet har blivit normaliserat på skolan och att ledningen inte har gjort tillräckligt för att stävja.

Ann Haume är rektor på Mesta skola, hon förstår att många föräldrar är oroliga.

‒Vi har haft flera kränkningar på skolan och det har eskalerat ett tag nu. Inget våld är acceptabelt och vi tar det här på allvar, säger hon.

Skolan gör och har gjort en rad åtgärder, både lång- och kortsiktiga, för att komma till rätta med våldet menar Ann Haume.

‒Vi har satt in extra insatser akut för att fler personal ska kunna ha uppsikt över elever som kränker. I bland har det dock hänt saker även fast personal är i närheten.

Har ni tillräckligt med resurser på skolan för att hantera situationen?

‒I stort sett. Ibland går vi kort om folk och det kan vara svårt med vikarier då man inte kan sätta in vem som helst. Det blir lite trixande och fixande för att få ihop det.

På skolan har man försökt få bort situationer i trånga utrymmen, slutat gå i led då det ofta ha lett till incidenter, lagt om rasttider för olika klasser och hållit vissa elever inomhus på rasterna. Skolan har ett trygghetsteam och ett elevhälsoteam samt en kurator och en specialpedagog som alla är inkopplade. När det gäller elever som kränker har skolan individuella planer.

Att stänga av en elev är inte alltid det som ger bäst effekt.

Med start i februari ska Mesta skola börja med enkäter varje månad där eleverna blir delaktiga för att få en bild av läget. En metod man använder sig av på bland annat skolan i Hållsta.

‒Alla ska känna sig trygga på skolan. Vissa insatser tar tid, men jag ser framsteg i elevernas sociala samspel.

Skolan är skyldig att göra anmälningar till kommunen när en kränkning äger rum och under hösten skrevs det många anmälningar av personalen på Mesta skola.

‒Det är hemskt, men vi har haft 70 kränkningsanmälningar under hösten. Varje våldsam händelse är en för mycket och det får absolut inte normaliseras. Det är inte roligt för mig eller personalen heller när det händer. Det gäller att kavla upp ärmarna, hålla i och hålla ut, säger Ann Haume.

Känner du att ni har läget under kontroll?

‒Både och, vi försöker ligga steget före men vi har inte kunnat säkra upp till 100 procent eftersom det har hänt flera saker många dagar. Så jag förstår oron.

Har ni övervägt att stänga av elever som kränkt?

‒Vi har omplacerat elever och hållit dem inne på raster. Att stänga av en elev är inte alltid det som ger bäst effekt, det är kortsiktigt, det finns mer effektiva metoder.

Ann Haume vill nu träffa de oroliga föräldrarna för att diskutera vad som görs på skolan. Ett möte är tänkt att äga rum någon gång vecka 6, då även barn- och utbildningsnämndens ordförande Jari Puustinen (M) enligt uppgift ska närvara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om