Religionen styr våra matvanor

En doft av hinduismens och buddhismens kryddor sprider sig i Thomasgymnasiets kök. Praktik förenas med teori och HR-eleverna lär sig att laga mat till de religioner som de läst om.
– Det är viktigt att kunna erbjuda rätt sorts mat till alla, säger Jimmy Nilsson i årskurs tre.

Övrigt2009-12-02 06:30

Eftersom samhället blir allt mer mångkulturellt, gäller det för restauranger att kunna tillgodose gästers skiftande behov vad gäller mat, service och standard. Detta ingår även i kursplanen för hotell- och restaurangeleverna.

”Roligt att testa”

Under två halvdagar får eleverna i årskurs tre laga mat från världens alla hörn och kanter. I dag står hinduiskt och buddhistisk mat på schemat.

– Det är roligt att testa andra matkulturer, i fall man vill jobba utomlands, men även när andra kulturer kommer hit, säger Elin Aspgren och får medhåll av klasskompisen Sara Grandin, som gör nachos med ost och lök.

Både Lena Zeller, som undervisar i religion och Mervi Eronen, HR-lärare, är nöjda över att kunna kombinera sina ämnen för att bidra till en helhet i utbildningen.

– Som kock eller kallskänka vet du aldrig vilka gäster du får. Vi ska alltid kunna leverera mat som gäster kan äta, oavsett allergi eller religion. Religion och kultur styr mycket våra matvanor.

Läs hela artikeln i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om