Svar på insändaren ”Varför så breda trottoarer i Torshälla”, publicerad den 24 september.
När vi planerar våra gator i staden gör vi det utifrån ett fokus på hållbart resande, det vill säga gång-, cykel- och kollektivtrafik. Vi vill skapa en stad där invånarna kan välja att cykla och gå för att det är trevligt, smidigt och hälsosamt, men också för att nå politiskt beslutade klimatmål. Gångbanorna ska också fungera som mötesplatser där människor kan vistas och umgås. Därför vill vi att gång- och cykelbanor ska ha god framkomlighet så att exempelvis två gående med barnvagn och en lådcykel kan mötas utan att det uppstår trängsel eller trafikfara. Då behövs en bredd på cirka 2–5 meter, beroende på vilken standard man anpassar för.
Bredare trottoarer underlättar också vid snöröjning och sandning då maskinerna som används kräver en viss bredd. Vi planerar långsiktigt och för en ökande befolkning. En gata kan ha en teknisk livslängd på 60 år och vi måste säkerställa att transportbehovet kan tillgodoses även långt framöver.
Våra gång- och cykelbanor måste vara tillgängliga för alla våra invånare. En rullstolsburen person behöver en bredd på minst 2 meter för att kunna manövrera, ännu bredare för att kunna mötas på gångbanan. På Julingatan finns ett trångt parti förbi en stenhäll med en smal remsa för gående som inte är passerbar för alla invånare. Där bedömde vi att den bästa och billigaste lösningen var att bredda gångbanan. Hoppas att du fick svar på dina frågor.
Anna Ekwall
Avdelningschef planavdelningen, stadsbyggnadsförvaltningen, Eskilstuna kommun