Svar till ”Fibernät i Näshulta försenas efter pengatvist med kyrkan”.
Där gavs Strängnäs stift utrymme att kort förklara varför den explosionsartade fiberutbyggnaden på landsbygden inte är helt okomplicerad. Ändå har missförstånd uppstått.
Få samhällsaktörer har lika stark koppling till landsbygden som Svenska kyrkan, både genom vår breda verksamhet och genom kyrkans fastighetsinnehav. Vi vill att landsbygden ska leva. I flera fall har stiftet valt att sälja fastigheter till lokala jord- och skogsbrukare, trots att högre anbud funnits, eftersom vi vill bidra till att öka den ekonomiska bärkraften hos dem som finns i bygden.
Vi är positiva till utbyggnaden av fibernätet – men vi vill ha möjlighet att påverka de avtal som vi skriver under.
Läggs ledningen på fel plats eller på fel djup så kan vi få stora problem i framtiden. Detta är något som alla markägare vill undvika. Kyrkan är långsiktig i sitt fastighetsinnehav och alla former av intrång kommer att påverka oss under många år. Den som följer lantbrukspressen vet att många markägare har ifrågasatt avtalsvillkoren som de ställs inför.
I en artikel (EK 8/12) kunde man läsa att fornminnen hade skadats vid fiberutbyggnaden i Sköldinge och Valla. Länsstyrelsen överväger att göra en åtalsanmälan om misstanke om brott mot kulturmiljölagen. Detta är bara ett av många exempel på hur entreprenaden av fiber har utförts på landsbygden. De kommersiella aktörer som utför hela entreprenaden har detta som affärsverksamhet och inte för att göra landsbygden en tjänst.
När det gäller ersättning för markupplåtelse följer Strängnäs stift de nivåer som andra stift och stora institutionella fastighetsägare yrkar på i liknande ärenden. I den nämnda artikeln i EK står att Lantbrukarnas riksförbund, LRF, angett riktpris för vad markägare bör erhålla för att upplåta marken och att Strängnäs stift krävt mycket mer. Det är ett sakfel. LRF ger inga sådana rekommendationer enligt Helena Andreasson, jurist på LRF.
Under hösten kontaktades stiftet av PEAB som projekterar Zitius fibernät. De fick information om vad vi yrkar på i ersättning men framförallt att vi vill diskutera avtalets innehåll. Sedan har PEAB inte återkommit. Så det finns ingen tvist. Det finns inte ens en förhandling. Det är PEAB/Zitius som bör ta nästa steg för att få till ett markupplåtelseavtal för fiberledningen. I nuläget är det de som försenar utbyggnaden, inte kyrkan.
Petra Odén
förvaltare
Sven-Erik Öhlin
handläggare, Strängnäs stift