Replik: Försvåra inte för nödvändiga renoveringar

Att renovera med lägre standard och större inflytande för hyresgästerna är ingen lösning, skriver Rolf Lydahl,Sofielunds Fastigheter, Flen.

Att renovera med lägre standard och större inflytande för hyresgästerna är ingen lösning, skriver Rolf Lydahl,Sofielunds Fastigheter, Flen.

Foto: Holmberg/TT Hasse

Övrigt2017-11-10 12:58

Hyresgästföreningens i Sörmland ordförande Helena Frisk upprepar i debattinlägg den 30 november flera av de ”sanningar” som man framfört under många år. Men det gör dem inte mera ”sanna”.

Miljonprogrammet måste renovera! Många bostadsområden präglas av skadegörelse och sociala problem. Det är en utmaning för alla fastighetsägare att utveckla dessa till attraktiva boendemiljöer och bryta segregationen.

Med Hyresgästföreningens nya modeord – ”konceptrenoveringar” – avses att det renoveras ”för mycket”. Men att renovera med lägre standard och större inflytande för hyresgästerna är ingen lösning.

Valet av material i ytskikt, köksutrustning med mera har relativt liten betydelse för de totala renoveringskostnaderna. Med det avgör vilka hyror som Hyresgästföreningen kan acceptera. Enbart stambyten ger inga hyreshöjningar.

Ökat hyresgästinflytande kommer inte att sänka kostnaderna. I stället ökar risken för att vi måste tapetsera om eller byta köksluckor när en hyresgäst flyttar. Vilka ska välja? De som just flyttat ut eller de som flyttar in direkt efter renoveringen? Och om tio år bor ytterligare någon annan i lägenheten.

I Helena Frisks retorik är bostaden ”en social rättighet” och inte ”en handelsvara”. Det vi behöver får vårt dagliga liv – mat, kläder, resor, telefon, bostad med mera – är också en social rättighet i ett välfärdssamhälle. Men många av dessa rättigheter tillgodoses bäst i en fri marknad. Ikea, Ica, H&M eller Volvo hade knappast gjort sina kunder nöjdare om en stor mängd regler hade styrt vilka produkter de skulle saluföra eller vad de skulle kosta.

Hyresregleringen håller också på att avveckla sig själv. I flertalet nyproducerade lägenheter i Stockholm har hyran satts utan förhandling. Så sker även i Sörmland. Och andelen bostadsrätter i lägenhetsbeståndet ökar. Hyresgästföreningen riskerar att inte få något berättigande i nuvarande form. I stället borde man inrikta sitt arbete på att ”jaga” oseriösa fastighetsägare och hjälpa deras hyresgäster. Inte på att försvåra nödvändiga renoveringar.

Jag håller med Helena Frisk om att politikerna borde vidta åtgärder för att stimulera en bättre fungerande bostadsmarknad. Men åtgärderna är helt andra än de som hon har i åtanke. Några förslag:

• Slopa hyresregleringen och tillämpa samma regelverk som för kontors- och butiksfastigheter.

• Slopa ränteavdragen i deklarationen varje år men tillåt avdrag för ”gamla” räntor mot vinsten när bostaden säljs.

• Slopa generella bidrag vid bostadsbyggande och höj i stället bostadsbidragen rejält.

Härigenom skulle vi få en bättre fungerande bostadsmarknad och hyresrätten som boendeform skulle överleva.

Rolf Lydahl

Sofielunds Fastigheter, Flen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!