Replik: Har IP-Only ändrat sina åsikter om markavtal?

Anders Johansson i Bettna är förvånad över att IP-Only har skrivit under en debattartikel som kom från företaget "Robust fiber." Foto: Mikael Andersson

Anders Johansson i Bettna är förvånad över att IP-Only har skrivit under en debattartikel som kom från företaget "Robust fiber." Foto: Mikael Andersson

Foto:

Övrigt2018-01-16 05:00

Svar på ”Ställ krav för snabbt och säkert bredband”. I EK den 10 januari argumenterar tio undertecknare i en artikel för att allmänheten ska ställa krav på leverantörer av bredband att de ska förlägga fibern på ett säkert sätt.

Det vanliga i en replik på en debattartikel är att man har en annan uppfattning än de som skrivit den. Det kan därför verka konstigt att jag vill bemöta skribenterna. Jag är nämligen helt enig med det som står i artikeln.

Under 2017 började IP-Only utbyggnad av fiberbredband i Bettna. Efter påtryckningar fick vi så småningom ett tidigare utlovat markägarmöte. På mötet framfördes ett antal synpunkter på det förslag till markavtal som företaget sänt ut. Ett av kraven som framfördes var att avtalet skulle innehålla en punkt där IP-Only förband sig att följa det som anges i ”Robust Fiber”.

Svaret vi fick på samtliga punkter inklusive den om ”Robust Fiber” var att företaget inte tänkte ändra en enda punkt i avtalet. Innan jag skickade in avtalet ändrade jag några få punkter och la bland annat till ”Robust Fiber”. Jag fick svaret att IP-Only inte accepterade några ändringar eller tillägg.

Då jag själv ville ha fiber och dessutom inte ville hindra mina grannar att få det skrev jag till sist på avtalet trots att det var bristfälligt ur markägarsynpunkt. Några andra markägare orkade föra kampen vidare och lyckades till sist få ett något bättre avtal med bland annat skrivningen om ”Robust Fiber”. Enligt uppgift fortsätter dock IP-Only att sända ut det ”gamla” avtalet i de områden som de nu ska fortsätta utbyggnaden i.

Med tanke på det massiva motstånd företaget bemött oss med blev jag minst sagt förvånad när jag upptäckte att en av undertecknarna av debattartikeln var en representant för IP-Only. Jag har några frågor till Mikael Westerlund:

* Har IP-Only ändrat sitt tidigare massiva motstånd mot att skriva in att man avser att följa ”Robust Fiber” i markupplåtelseavtalen eller har du skrivit under något som saknar stöd i resten av företaget?

* Kommer IP-Only att fortsättningsvis ha med skrivningen om ”Robust Fiber” i avtalen? Eftersom IP-Only fortfarande trots att det gått närmare ett halvår sedan jag skickade in avtalet inte har sänt tillbaka ett av företaget undertecknat avtal så finns ännu inget avtal mellan oss.

* Vill du medverka till att IP-Only nu skickar ut ett nytt markupplåtelseavtal som innehåller de krav som du anser ska följas av ”seriösa aktörer” till alla oss som ännu inte har ett giltigt avtal?

Anders Johansson

Bettna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!