Svar till Eskilstuna-Kurirens ledare "Rösta nej till folkomröstning" publicerad den 9 december.
“Folkomröstningar behöver inte vara fel. Däremot måste det vara tydligt vad väljarna röstar för eller emot.”, står det i ledaren. Jag håller med. Tyvärr är det upp till politikerna att själva forma frågan. Dessutom får politikerna ge flera alternativ att rösta på i folkinitiativa folkomröstningar. Vilket medför att vissa svarsalternativ kan vara väldigt lika och därmed ta ut varandra. Så de ledande politikerna kan faktiskt styra, så att deras förslag vinner.
“Ur en annan synvinkel är saker som påverkar enskilda budgetposter olämpliga att folkomrösta om, eftersom en budget utgör en helhet.”
Om så är fallet, säger det mer om de ledande politikernas kompetens. En budget är en planering för vad komma skall– men också framförhållning inför vad som eventuellt komma skall, typ ett folkinitiativ.
“Dessutom blir det ofta lågt valdeltagande i folkomröstningar som främst engagerar delar av en kommun. Det märktes när Strängnäs 2013 röstade om skolstrukturen. Då deltog bara 17 procent av de röstberättigade…”
“Att låta en folkomröstning där inte ens var femte har röstat trumfa över den politik som en majoritet i fullmäktige vill föra, är inte särskilt demokratiskt…”
Fem myror kommer alltid vara fler än fyra elefanter. I Sverige använder vi oss av majoritetsprincipen. Vilket innebär att det vinnande alternativet i omröstningar ska få som de vill. Jo jag vet att kommunala folkomröstningar alltid är rådgivande. Men lågt valdeltagande innebär inte per automatik att soffliggarna överlåter makten till politikerna. Som skrivet tidigare är det politikerna själva som tar fram svarsalternativen i en folkomröstning. Så varför inte då ta med alternativet: “Låt fullmäktige bestämma?"
Då har vi löst den frågan...eller hur?
Om jag sedan får tillägga ytterligare. Att ens diskutera deltagarkvorum (ett visst antal röster som deltagit i en omröstning) känns för mig personligen extremt patetiskt. För det alternativ som ligger sämst till i en opinionsundersökning kan med krav på deltagarkvorum vinna en omröstning, genom att just agera soffliggare.
Bättre är då att ha krav på godkännandekvorum (ett visst antal röster som det vinnande alternativet måste uppnå).
Till tidningens ledarredaktion: Tycker att det är tråkigt att ni redan har tagit ställning emot detta folkinitiativ. Och i princip även tagit ställning emot svenska folkets kanske starkaste och viktigaste demokratiska verktyg, genom orden: “Rösta nej till folkomröstning”. Inte konstigt att vissa känner att politiken och media är i maskopi.
Johan Mets
Eskilstuna