Replik till Anna Norberg angående vattentäkten i Bälgviken: Jag blir besviken när jag läser Anna Norbergs svar om vår vattentäkt i Bälgviken. Inte någonstans tar hon upp helhetsperspektivet om vattentäkten, vilket var huvudfrågan i vår debattartikel.
I enlighet med förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (EU:s ramdirektiv för vatten) och det nationella miljömålet ”Levande sjöar och vattendrag” så bör det inte vara svårt att finna orsaker till utreda HELA situationen för vattentäkten.
Miljöbalken ”förutsätter en helhetssyn vid prövning”. Så, när det gäller bergtäkten räcker det att beslutet är fattat på felaktiga grunder för att begära en omprövning. Ingen ytvattentäkt finns ens nämnd i Länsstyrelsens beslut! Eftersom den sanslösa skogsskövlingen också påverkar vattentäkten negativt är läget nu därtill betydligt försämrat.
Enligt EU:s ramdirektiv för vatten skall alla vattenförekomster ha ”god status” vad gäller kemi, fysikalisk samt biologisk parameter senast 2021 eller 2027. Hur jobbar myndigheterna för att implementera den lagstiftningen?
I Miljöbalken 7 kap. 22 § sägs: ”Vissa verksamheter bör förbjudas inom ett vattenskyddsområde. Detta gäller t.ex. sådana verksamheter som kan ge upphov till irreversibla skador eller skador som kan få långtgående konsekvenser för vattnets kvalitet och kvantitet. Skadorna kan antingen bero på enskilda utsläpp eller på den sammanlagda effekten av många små utsläpp eller på konsekvenser av ingrepp i miljön”. Att det inte finns ett vattenskyddsområde borde lagligt sätt ej vara något problem då ”samma regler ska gälla även för alla vattentäkter även om det inte finns ett utmärkt vattentäktsområde.” enligt Naturvårdsverkets Handbok för Vattenskyddsområden.
Enligt Miljöbalken 24 kap kan omprövning begäras om den som har sökt tillståndet har vilselett tillståndsmyndigheten genom att lämna oriktiga uppgifter eller underlåta att lämna uppgifter av betydelse för tillståndet. Så nog finns det gott om lagliga grunder för omprövning …!
Därtill behöver åtgärder snabbt sättas in för at mildra effekterna av skogsskövlingen. Kommunen borde som tillsynsmyndighet även anmäla Skogstyrelsen som ej gjort någon MKB som de enligt Miljöbalken är skyldiga att göra. Att tillåta en så stor avverkning direkt inpå Bälgvikssjön är frapperande, och detta utan några särskilda restriktioner eller försiktighetsmått! Vårt krav var, och är fortfarande, att det ska göras en total miljökonsekvensbeskrivning av hela situationen för vattentäkten med ett helhetsperspektiv.
Tom Arvidsson, Bälgviken